Уелс се класира за финалите на Мондиал 2022 след победа с 1:0 у дома над Украйна в последния бараж в Зона Европа. Той трябваше да се играе в края на март, но бе отложен заради войната. 

"Драконите" ще участват на Световно за първи път от 1958 г. Националите на Украйна се простиха с надеждата да донесат радост на народа си.

Украинците започнаха по-силно на наводнения терен в Кардиф и в 12-ата минута Уейн Хенеси спаси опасен удар на Роман Яремчук. Десет минути след това Александър Караваев също пропусна да отправи голов удар към вратата на домакините.

В 34-ата минута Гарет Бейл изпълни коварно пряк свободен удар, Андрий Ярмоленко опита да изчисти топката, но я прати неспасяемо в украинската врата - 1:0 с автогол.

Четири минути след почивката Аарън Рамзи пропусна да направи 2:0 за Уелс, а при последвалите атаки за гостите отново Хенеси беше най-важният футболист за "драконите".

В 56-ата минута Виктор Циганков отблизо пропусна да изравни, а при добавката Яремчук също не намери очертанията на вратата на Уелс.

Четвърт час преди края на редовното време шут на резервата Бренан Джонсън срещна страничната греда. Само 60 секунди по-късно украинският вратар спаси голов удар на Бейл.

В 78-ата минута опитният Ярмоленко отново нямаше късмет да изравни резултата. Последният сериозен шанс в полза на гостите дойде в 84-ата минута - Хенеси направи феноменално спасяване след удар с глава на влезлия от пейката Артьом Довбик.

Украйна няма участие на Световно след 2006 г. и общо шест пъти загуби в баражи за класиране на големи първенства през последния четвърт век.  

В Катар съставът на Уелс ще бъде в една група с тимовете на Англия, САЩ и Иран. Мондиал 2022 започва на 21 ноември, а първата среща на уелсците е срещу САЩ.