48-ото Народно събрание още не е конституирано, но разделението на партиите в него вече е видимо. Първото тържествено заседание ще е утре, като на него по традиция трябва да бъде избрано и ръководство - от председател и заместник-председатели. Но оказва се, за президиума като пръв сред равни, ще се борят цели четири кандидатури.

По традиция партията, спечелила най-много гласове на изборите получава председателското място, а останалите формации имат зам.-председатели. Така от ГЕРБ издигнаха за поста юристът, бивш главен секретар на Министерския съвет (до аферата "Костинброд") и бивш министър на транспорта - Росен Желязков. Предложиха и заместник - Росица Кирова, която бе кадър на "Има такъв народ", но бе изключена, след като се повози в джипа на Бойко Борисов. Кирова бе заместник на НС и в миналия парламент.

Макар първоначално от "Продължаваме промяната" да бяха заявили, че ще спазят традицията и ще издигнат кандидат само за зам.-председателския пост, в неделя от Националния съвет на партията дойде друго решение: ПП издига Никола Минчев. Минчев бе председател на 47-ото НС, като бе свален от поста от т.нар. ново мнозинство - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". След отстраняването му шефското място зае Мирослав Иванов от ПП, но като и.д. - до избора на нов председател. Партиите в НС обаче, в това число тези, които свалиха Минчев, а после и гласуваха вота на недоверие на кабинета "Петков", така и не направиха номинации.

Очакването тогава бе, че БСП може да предложи Кристиан Вигенин за поста. Което обаче ще направи сега. Бившият министър на външните работи в кабинета "Орешарски" бе заместник на председателя и в минали издания на Народното събрание, в т.ч. на 47-ото, като неведнъж е демонстрирал способностите си да успокоява залата, както и добро познаване на парламентарните процедури.

"Възраждане" също иска да има шеф на парламента, макар да е в изолация от останалите формации и подкрепа няма да получи. Партията предлага депутата си Петър Петров.

Преди избора на председател, депутатите трябва да приемат процедурните правила за това.

ДПС, "Демократична България" и "Български възход" нямат свои номинации. Очаква се ДПС да спази традицията, като подкрепи кандидата на ГЕРБ. Засега има податки, че партията на Стефан Янев ще стори същото, а от ДБ ще дадат глас за номинацията на доскорошния си коалиционен партньор ПП. "Възраждане", която освен в изолация е и в самоизолация, ще подкрепи само собствения си кандидат, обяви лидерът й Костадин Костадинов.

Това първо гласуване се явява и своеобразен тест за групите по интереси в НС.