Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова за пръв път коментира скандала, избухнал около това да бъде ли поканена на първото заседание на парламента утре. Пред ТАСС Митрофанова изтъква, че има резолюция на Европейския парламент, която препоръчва официалните контакти с руските посланици да бъдат ограничени.

Според Митрофанова обаче българските политици са прекалили, като са поставили въпроса в медиите.

"Имаше обща резолюция на Европейския парламент, в която се препоръчва руските посланици да се изолират от официални политически контакти, доколкото е възможно. Но това е препоръка и всяка страна има право да вземе самостоятелно решение.

България нахдвърли плана, като повдигна темата в пресата - да се покани ли Митрофанова на първото заседание на парламента или не. Тази история много напомня на водевил", обяви Митрофанова.

Скандалът избухна, когато на първата организационна среща на партиите в новия парламент политиците не бяха единни по въпроса, повдигнат от администрацията на Народното събрание. "Демократична България" се обяви против това Митрофанова да бъде канена, като получи подкрепа от "Продължаваме промяната". Когато въпросът стигна до медиите от ГЕРБ и ДПС също заявиха, че са против тази покана.

В крайна сметка бе решено Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат сред присъстващите на първото заседание на новия парламент.