Обсъжда се вариант за повишаване на стойностите на клиничните пътеки с 12% - 20 %, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването в понеделник. По-рано днес, по инициатива на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, се проведе работна среща между членове на Надзорния съвет на НЗОК, управителя на Касата, ръководството на Българския лекарски съюз, ръководството на МЗ. Министър Меджидиев предложи да бъде направено увеличение на цените на клиничните пътеки, допълниха от пресслужбата.

Участниците в срещата не постигнаха консенсус за точен процент, но ще се обсъжда възможността за повишаване с 12% - 20%, които ще бъдат преразпределени от излишъка в НЗОК, посочиха още от пресслужбата. За да влезе в сила увеличението, ще бъде подписан и нов анекс.

След срещата д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, каза пред журналисти, че съсловната организация настоява за повишаване на стойностите на клиничните пътеки с 18%, а увеличението да е със задна дата - от 1 септември. През май стойностите на клиничните пътеки бяха увеличени средно с 25 на сто.