Представители на френския дипломатическия корпус се отказват от традиционната си резервираност и стачкуват днес, недоволни от планирани реформи, които според тях ще навредят на кариерата им и на положението на Франция в света, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Посланици и дипломати на постове от Токио през Близкия изток до Вашингтон обявиха, че ще се включат в еднодневния протест. Те искат от президента Еманюел Макрон да се откаже от план за сливането на дипломатите от кариерата с по-големия корпус на гражданските служители, което се очаква да започне от януари.

Решението е обявено в президентски указ, публикуван през април, и се очаква да засегне около 800 дипломати. Според противници на мярката обаче това е само началото.

"Рискуваме изчезването на нашата професионална дипломация", написа група от 500 дипломати в коментар, публикуван във в. "Монд" миналата седмица. Според тях "под въпрос е поставено самото съществуване на министерството" на външните работи.

Това е първата стачка на френски дипломати от 20 години. Планиран е протест в близост до сградата на министерството, известна като Ке д'Орсе.

Целта на реформата е да модернизира и диверсифицира френския дипломатически корпус. Някои представители на правителството го смятат за елитна институция, затворена в себе си, отбелязва АП.

Плановете са дипломатите да бъдат включени в група от граждански служители, като се насърчава смяна на кариерното поприще в други министерства. Освен това е предвидено дипломатите да се конкурират с други служители за важни дипломатически постове.

Според дипломати тяхната работа изисква специализация и опит, придобивани в продължение на години на постове по света, и в нея няма място за аматьори. Миналия месец бившият премиер и външен министър Доминик дьо Вилпен определи в туит предстоящата реформа като "историческа грешка".

Стачката идва в лош момент за преизбрания през април френски президент, който се опитва да играе водеща роля в отговора на Европейския съюз на руското нашествие в Украйна, отбелязва Ройтерс. Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на месеца.

Страната има третата по големина в света дипломатическа мрежа, с около 1800 дипломати и приблизително 13 500 служители, работещи в министерството на външните работи.