Коалиционните драми в управлението стигнаха дотам, че "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" бламираха гласуване в парламента, проваляйки кворума. Причината за това бе промяна в закона за бюджета, внесена от партньора им "Има такъв народ". Тя бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но останалите партии от коалицията бяха против.

Малко преди гласуването бе направена проверка на кворума. Оказа се, че в залата са само 103 депутати при необходими поне 121 - 2-ма от "Продължаваме промяната", 50 от ГЕРБ, 18 от ДПС, 22 от "Има такъв народ" и 11 от "Възраждане". Депутатите от БСП и "Демократича България" отсъстваха.

Промените са свързани с методиката за атестация на преподавателите в университетите. За увеличение на заплати бяха гласувани 20 милиона лева през февруари. Вносителите обясняват, че средствата не могат да бъдат усвоени заради методиката на атестация, определена с акт на Министерския съвет, за която посочват, че има противоречие с текстове от Закона за висшето образование.  В тази насока бяха и внесените от тях промени.

Останалите коалиционни партньори заявиха, че подкрепят по принцип промените и това парите, заложени в бюджета - да стигнат до преподавателите. Но според тях депутати не могат да внасят такива текстове. Аргументът им бе, че според конституцията само правителството може да внася бюджет. В допълнение бе изтъкнато, че съвсем скоро ще бъде внесена и актуализация на бюджета от правителсвото.

От "Има такъв народ" контрираха, че този текст в конституцията касае само внасянето на целия бюджет, но не и промени в него.

Според Ива Митева (ИТН) е достойно депутатите да поправят допусната грешка при приемането на бюджета през февруари. Тя посочи, че парите, които са предвидени за увеличението на възнагражденията на преподавателите в университетите, ще бъдат предоставени при определени условия. По думите ѝ критериите са крайно завишени заради методиката, определена от Министерския съвет. Тя каза, че с предложението не се прави промяна в разходната и приходната част на бюджета.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира, че за първи път от 30 години има внесен законопроект за изменение на държавния бюджет от група народни представители.

"Вие правите прецедент. Ние, като опозиция, също сме се опитвали да променяме бюджета, но сме го правели, спазвайки конституцията и законите. Внасяли сме проект на решение, с което задължаваме Министерския съвет да внесе изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, касаещ еди-кой си сектор", поясни Свиленски.

Той подчерта, че от БСП са "за" тези пари да отидат при преподавателите и че това ще стане с актуализацията на бюджета, която влиза за обсъждане в парламента идния понеделник.

Тома Биков (ГЕРБ) поиска на обсъжданията по законопроекта да присъства и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"В момента, чисто политически, това, което се случва, е че той бива бламиран от парламента", каза депутатът.

Свиленски отговори, че Василев няма защо да идва в парламента, защото не той е внесъл изменение на бюджета. 

Красимир Вълчев (ГЕРБ) призова и образователният министър Николай Денков също да участва в дебата. 

Според Андрей Гюров ("Продължаваме промяната"), ако бъде прието предложението на "Има такъв народ", това ще създаде прецедент и риск.

И така коалицията сама провали кворума.