Първи пукнатини започнаха да се появяват сред политическия елит на Иран като реакция на продължаващите 27 дни национални протести на жени и активисти за правата на човека. 

Призив за сдържаност към демонстрантите и намек, че не бива да се задължава носенето на хиджаб отправи Али Лариджани - консерватор, който е бивш председател на иранския парламент и дългогодишен представител на местния политически елит. 

Тонът му контрастира с безкомпромисната позиция на върховния лидер аятолах Али Хаменей, парламента и силите за сигурност, които смятат, че протестите са подклаждани от САЩ и Израел.

Недоволството в ислямската република избухна на 15 септември след убийството на 22-годишната жена Махса Амини от нравствената полиция заради неправилно носене на хиджаб. Това провокира локални протести в Кюрдистан (областта, от която е Амини) и столица Техеран, които скоро "заразиха" почти всички региони на страната.

Докато в началото на демонстрациите участниците предимно призоваваха да се отмени задължението да се носи хиджаб, мнозина от протестиращите днес искат да бъде свален фундаменталисткия режим на аятоласите.

Също както през протестите заради цените на газа през 2019 г., когато загинаха около 1500 души, властите упражняват брутално насилие върху протестиращите - към 13 октомври се смята, че над 200 души са били убити при сблъсъци между демонстранти и органите на реда. 

Но Лариджани доказва, че не всички по високите етажи на властта в Техеран мислят еднозначно. В дълго интервю за ирански новинарски сайт, цитирано от "Гардиън", той настоява, че не бива силово да се налагат социални норми.

"Хиджабът има културно решение, не се нуждае от укази и референдуми. Оценявам заслугите на полицията и "Басиж" (паравоенната милиция), но тази отговорност да се насърчава носенето на хиджаб не трябва да се възлага на тях", каза той. "Не се съмнявайте, че когато един културен феномен стане широко разпространен, твърдата реакция срещу него не е лекарството.

Младите хора, които излизат на улицата, са нашите собствени деца. В едно семейство, ако едно дете извърши престъпление, се опитват да го насочат към правия път, обществото има нужда от повече толерантност. Все едно някой да има мигрена, а ние да му изпишем рецепта като на човек със сърдечно заболяване. По въпроса за хиджаба сме в тази ситуация".

Лариджани посочи, че по време на управлението на шаха преди 1979 г. хиджабът не е бил насърчаван, но много хора са го носили доброволно.

"Ислямско правителство - това означава, че хората управляват собствените си дела. Същото е и по отношение на социалната справедливост. Ако в едно общество младите хора не прилагат някое от постановленията на шериата правилно от интелектуална и социална гледна точка, това не е 100% погрешно".

Лариджани също така отхвърли широко пропагандираната теория, че ислямското общество в Иран може да се разпадне по начина, по който Андалусия – според някои учени – се е християнизирала през XV в. поради премахването на изискването за носене на хиджаб.

Той каза, че в някои ислямски общества "правилата за хиджаб са по-строги от нашите".

"Има ли по-малко корупция в тях? Не, просто е по-прикрита."

Лариджани е централна фигура в иранската политика от десетилетия. Миналата година той бе дисквалифициран от президентските избори. Причината за това бе, че Лариджани представляваше заплаха за окончателния победител Ебрахим Раиси - кандидатът, предпочитан от върховния лидер. 

Критиките срещу властта се прокрадват и в силно цензурираната преса.

"Това, което в момента се случва на ниво управление в нашата страна, не се основава нито на разделението на властите, нито на (включването на) разнообразие от възгледи в управлението", гласи статия във всекидневника "Jomhuri-ye Eslami".