Република Северна Македония (РСМ) трябва да продължи борбата с корупцията и да положи допълнителни усилия в реформата на държавната администрация.

Това заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Той представи пакета за разширяването на ЕС за 2022 г. пред Комисията за външни работи в Европейския парламент в Брюксел.

ЕК започна преговорите с РСМ, след като България вдигна ветото си, наложено заради спорове около езика и историята.

Властите в Скопие обаче са проявили решителност и са постигнали напредък, отбеляза Вархей. Той похвали бившата югославска република специално за това, че в Общата външна политика и политиката на сигурност на (ОВППС) действа изцяло в съответствия с ЕС по отношение на войната в Украйна. Така тя показва, че е надежден партньор.

„Що се отнася до вътрешните аспекти, е добре, че не държим РСМ и Албания за заложници на вътрешните ни дебати“, изтъкна българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“.

Той се надява и на намирането на компромис в Скопие, що се отнася до геополитическата ориентация на страната, макар проатлантическата ориентация да е ясна.

„Би било добре управляващите и опозицията да се разберат помежду си по отношение на стратегическото бъдеще. Те могат да спорят според политическата си ориентация, но има въпроси от стратегически национален интерес. Иска ми се по тях да се постигне национално съгласие“, каза Кючюк.

По-късно Европейската комисия разпространи годишните доклади за напредъка на 7 държави - шест от Западните Балкани и Турция.

В доклада за Северна Македония между другото се отбелязва, че двустранните договори с България и Гърция трабва да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни.Комисията препоръчва да бъде предоставен статутът на кандидат.член на Босна и Херцеговина, обяви Оливер Вархей. Това може да направи през декември Съветът на ЕС.

Комисията препоръчва да бъде даден статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина, каза още Вархей. Това може да направи Съветът на ЕС до декември, смята той.

Ясно е обаче, че властите в Сараево трябва да предприемат редица стъпки. ЕК очаква Босна и Херцеговина да приеме с приоритет изменение в закона за висшия съдебен съвет, нови закон за съдилищата, за предотвратяването на конфликтите на интереси. Балканската страна трябва да предприеме също решителни стъпки към предотвратяването на корупцията и борблата с нея, да създаде национален превантивен механизъм срещу изтезанията, както и да гарантира свободата на медиите и защитата на журналистите от преследване.

„Предложението е свързано с ясни очаквания. Елитът трябва да го превърне в реалност“, каза Вархей.

След изборите в Босна и Херцеговина по-късно този месец ЕК очаква учредяването на законодателна и изпълнителна власт на всички нива, както и започването на бързи реформи.