Първо разследването за изчезналата инструкторка по танци и бизнес дама Алена Щерк е било за отвличане. После - с откриването на трупа, е преобразувано за убийство, тъй като по него имало множество удари по главата. Именно един от тях се е оказал несъвместим с живота.

Приятелят й италианец, с когото се разделили неотдавна, пък имал "изблици на ревност", а между личните и бизнес отношенията на двамата засега работната хипотеза на разследващите е "с превес върху любовта".

Това стана ясно на съвместен брифинг на Софийска градска прокуратура и СДВР, които работят по случая с убитата 47-годишна бизнес дама.

Бившият вече приятел на Щерк - Виктор Спига е единственият заподозрян, по колата има следи от кръв, а самото престъпление е станало или в автомобила, или в гаража - слабо вероятно в дома й, каза днес комисар Стойне Цветков от столичната полиция.

Вечерта на 26-и Алена се е прибрала след среща с близки и като период на престъпенито засега се предполага именно нощта или ранните часове на 27-и.

След като получили разрешение за достъп до трафични данни, разследващите установили, че телефонът на заподозрения е бил до апартамента на Щерк в нощта.

После по камери, които отчели движение на нейната кола - между 1:30 и 04 ч сутринта между София, Перник и Радомир са разбрали и къде е имало забавяне и това ги е насочило към евентуалния район на откриване на трупа. 

Въпреки че - както е известно, тялото е намерено от близки на жертвата, полицията каза, че и те са били съвсем наблизо.

Спига е задържан сутринта в хотел в Италия, похвалиха се от прокуратурата с бързата реакция на европартньорите ни. Адвокатът, който сутринта обясняваше, че Виктор е имал билет за самолета отпреди 10 дни, не е конституиран по това дело и... Виктор не е напуснал страната със самолет, а с кола под наем, твърдят още от МВР.

Срещу италианеца вече се води дело за умишлено убийство. Чака се екстрадицията му.

Цветков даде и интересно обяснение на изнесените данни, че сутринта на няколко пъти се е задействала алармата от дома на Щерк. Според него става въпрос за объркване на дистанционните от страна на убиеца, който опитвал да отвори гаража.

Специално подчертаха, че не е имало никога подавани сигнали за домашно насилие от нейна страна срещу него.

Имало е пререкания и изблици от негова страна на ревност.

Днес сутринта официалон бе потвърдено, че вчера приятели са открили вчера тялото до пречиствателна станция на пътя Перник-Радомир и подали сигнал в полицията.

С мъжа, с кого допреди месеци е живеела на семейни начала, са имали общ бизнес.

Въпреки това, пред бТВ адвокатът, който се представяше, че е на Виктор Спига - Любен Казанлиев, заяви, че "клиентът му много тежко преживява случилото се" и че не е чувал да е задържан.

Що се касае до бизнеса на двамата, близки на Алена казаха пред Клуб Z, че въпросният бизнес е бил с вина. Иначе дамата е била преподавателка по танци и лидер на отбор по танци, който участвал в състезания, фестивали и др.

Имала е и интереси в IT сектора, но не може да се каже, че е програмист или компютърджия.

Медии разпространиха детайли след трагедията - че в дома в кв. Бояна е натиснат паник бутон вечерта на изчезването. След убийството автомобилът на Алена, с който е откаран трупът, е прибран и паркиран в къщата й.