Изолацията след пандемията, загубата на работа, недостигът на средства за нормален за живот са само част от причините за разрастването на домашното насилие през изминалата година. 

Зверствата у дома растат стремглаво по време на ковид-изолацията според данните на асоциация "Анимус". Те сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания, 1280 са за домашно насилие. В сайта на МВР става ясно още, че за периода 2019 - 2021 г. има увеличаване на обажданията, като в момента те стигат до 90 на ден.

Ето последните две показателни ужасяващи случки.

6-годишно дете и неговата 60-годишна баба са в критично състояние и са настанени с черепно-мозъчни травми в болницата в Монтана, след като съпругът на жената и дядо на детето ги пребил с метална тръба, съобщават от Областната дирекция на МВР. 

Пострадалите са с опасност за живота.

След като бил разкрит, мъжът направил опит да се самозапали, при което е обгорял. Полицаите са го закарали в болница, задържане е за 24 часа.

На 30 декември в 20:18 часа е бил получен сигнал за открити мъж и жена в безпомощно състояние в жилище в града. Двамата живеели на семейни начала доскоро.

На 30 декември жената, на 51-години, отишла до жилището на бившия си приятел - на 53 г. Двамата се скарали и по-късно били намерени в безпомощно състояние.

Мъжът е с огнестрелна рана, а жена с множество прободни. И двамата са настанени във великотърновската болница, с опасност за живота.

Всяка трета жена в България е подложена на насилие. Общо 15 са жертвите на домашни зверства от началото на годината, като се увеличава и жестокостта, с която са били убивани, съобщи Бистра Илиева от Зонта Интернешънъл. 

Насилието, основано на пола, не е неизбежно и е напълно възможно да се борим срещу него, заявиха от Зонта България, които имат осем клуба в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора.