„Сега съм просякиня, лишена от щастие. Трябва да моля за милостиня. По-добре ще е да ме убият“

„Да не дава Господ някой друг да преживее това. Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад."

74-годишната Оксана, която се страхува да каже фамилното си име, разказва пред АП, че в петък е била евакуирана от Лисичанск от екип чуждестранни доброволци, заедно с 86-годишния си съпруг. Добавя, че в града все още има останали хора, сред които и малки деца. Оксана е работила 36 години като счетоводителка и мисълта, че сега трябва да разчита на други хора ѝ е непоносима.

Седнала в евакуационния влак, възрастната жена избухва в сълзи, защото „отивам някъде, но не зная къде“.

Докато руските сили продължават офанзивата си за завладяване на източните украински градове Северодонецк и Лисичанск, цивилни, които са успели да избягат, разказват, че интензивният обстрел през последната седмица не им е позволил да излизат дори за малко от бомбоубежищата в мазета, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Въпреки нападенията, някои са се добрали до малкия град Покровск, на 130 километра в южна посока и вчера са се качили на евакуационен влак, който да ги отведе на запад, далеч от сраженията.

Боевете се развихрят в около Лисичанск и съседния Северодонецк – последните два големи града под украински контрол в Луганска област. Луганска и Донецка област в Южна Украйна съставляват Донбас - източният промишлен център на Украйна, фокус на сегашната руска офанзива.

Подкрепяните от Москва сепаратисти от 8 години контролират части от Донбас и сега руските сили се опитват да превземат поне целия Донбас, посочва АП.

Украински официални представители от региона съобщиха, че руски сили "щурмуват" град Северодонецк, където поради боевете са прекъснати електроснабдяването и телекомуникациите. Градът, който е производствен център, се превърна в епицентър на руските стремежи за превземане на индустриалния украински регион Донбас. Русия също така е засилила опитите си да превземе намиращия се наблизо град Лисичанск, където украински официални представители съобщиха за непрестанен обстрел. Двата града, които преди конфликта имаха общо население от около 200 000 души, са последните значителни части от Луганска област, които засега остават под украински контрол.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза, че вчера е имало боеве около автогарата в града. По негови думи хуманитарен център в града не може да работи, защото е твърде опасно и на жителите се налага да рискуват обстрел, за да се сдобият с вода от около половин дузина кладенци. Областният управител Сергий Гайдай заяви, че руснаците са отстъпили "със загуби" около село Боброве, на около 20 километра югоизточно от Северодонецк. "Ситуацията в Лисичанск е тежка заради постоянния обстрел на окупаторите, има убити и ранени хора", написа той в "Телеграм" без да дава повече подробности.

Тази сутрин украинските въоръжени сили казаха, че руски сили се опитват да укрепят позициите си около Лиман – малък град, който е ключов железопътен център в Донецка област. Вчера Москва заяви, че е превзела Лиман, но властите в Киев не потвърдиха информацията. Украинската армия каза, че продължават да се водят тежки боеве около столицата на областта Донецк.