Украинските отбранителни сили нанесоха значителни загуби на руската армия и я принудиха да отстъпи в районите на населените места Новополе (Донецка област) и Новодаровка (Запорожска област). Те са на границата на двата региона, съобщава украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на властите в страната.

Руските войски в района на Луганск са стреляли по Северодонецк "в упор", на места са започнали улични боеве, но руската армия е била изтласкана на по-рано заети позиции, се казва в комюникето. Няма независими потвърждения за изнесеното в него.

Според ръководителя на Луганската областна военна администрация мост между Северодонецк и Лисичанск е бил повреден, но пътуването между градовете остава възможно, пише НВ, позовавайки се на доклад от тази сутрин на Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Според сводката ВСУ са унищожили пет руски танка, 10 бронирани машини и са свалили изтребител Су-35, хеликоптер Ка-52 и дрон "Орлан-10".

С подкрепата на артилерията руснаците атакуват Северодонецк, Околоновка, Тошковка и се опитват да напреднат към Бахмут, като излязат в гръб на украинските войски и прекъснат маршрутите им за логистична поддръжка. С подкрепата на минохвъргачки и артилерийски огън руските сили  "извършват настъпателни и щурмови действия в районите на населените места Нагорно, Василиевка, Камишеваха и Возрождене", се казва още в сводката.

Руските военни съобщиха за ракетна атака срещу позициите на 10-та отделна щурмова бригада на ВСУ край град Бахмут.

„С високоточни ракети с въздушно базиране... до град Бахмут в Донецката народна република бяха нанесени удари по позициите на 10-та отделна  щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна. Поразени са седем командни и наблюдателни пункта и тринадесет района на съсредоточаване на жива сила и военна техника“, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от агенция Интерфакс.

Украинското оперативноо командване "Юг" съобщава, че в боевете с руските сили са унищожени 6 бойни хеликоптера и 19 единици техника. Отбелязва се, че с помощта на хеликоптери Ми-8 руските сили са се опитали да атакуват украински позиции.

Русия е доставил десетки остарели танкове Т-62 от мобилизационните си запаси в южната част на Украйна, което е знак за изтъняване на ресурсите на Москва.

В традиционното си обръщение президентът на Украйна Владимир Зеленски говори за трудната ситуация в Донбас и отбеляза, че руски войски се стараят да изпълнят задачите, поставени от Кремъл, до стотния ден от нахлуването.

„Окупаторите се опитват да постигнат целите, които щяха да постигнат в първите дни след 24 февруари, поне за 100 дни от войната. Те концентрираха максимална артилерия, максимални резерви в Донбас, има и ракетни удари, и авиация“, каза Зеленски.

Областният управител на украинската Луганска област Серхий Хайдай тази сутрин каза, че в източния регион има около 10 000 руски военни, предаде Ройтерс.

"Това са (военните части), които са за постоянно в Луганска област, които се опитват да щурмуват и се опитват да напредват във всяка посока, която могат", каза Хайдай по украинска телевизия. Агенция Ройтерс не е успяла да потвърди информацията от независими източници.

Цялата Херсонска област в Украйна е затворена, блокирани са границите ѝ със съседните области, които са под контрола на властите в Киев. Мярката е наложена от съображения за сигурност, предаде РИА Новости, цитирана от БНР.

Агенцията се позовава на заместник-началника на военно-гражданската администрация Кирил Стремоусов. Пътувания са възможни към Кримския полуостров или през южната част от Запорожка област.

В Херсон, която е под контрола на руската армия, е въведено военно-гражданско управление. В областта се излъчват  руски телевизионни канали и радиостанции и се възстановяват комуникациите и търговските връзки с Кримския полуостров. 

В резултат на руски обстрел на южния украински град Николаев (Миколаив на украински) е загинал един човек и са ранени шестима, съобщиха местните власти.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц настояха днес пред руския си колега да освободи 2500 украински бойци, които се бяха окопали в стоманодобивния завод „Азовстал“ в южния град Мариупол и впоследствие бяха взети в план от руснаците, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

„Президентът на Френската република и германският канцлер настояха за освобождаването на близо 2500-те защитници на „Азовстал“, взети за военнопленници от руските сили“, посочи канцеларията на френския държавен глава след телефонен разговор между тримата лидери.