Президентът Румен Радев трябваше да свика 48-то Народно събрание веднага. Обяснението му, че дава време на партиите да преговарят, не почива на никакви аргументи. Това е загуба на време, и то на ценно време.

Това обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред радио "Фокус" във вторник. Вчера стана ясно, че първото заседание на новоизбрания парламент ще е на 19 октомври, т. е. Радев даде знак, че никак не бърза. Преди дни той обяви готовността си да даде повече време на партиите за разговори около съставянето евентуално на правителство. Предварителните заявки от различните политически сили, които ще бъдат представени в това Народно събрание, обаче не подхранват очакванията, че ще се стигне до кабинет.

"Президентът да свика парламента веднага. Веднага можем да приемем таван на цени на ток, газ, парно и вода. Идва отоплителният сезон, хората се притесняват от цените. Най-големият проблем е инфлацията и цените. Парламентът може за дни да успокои ситуацията, ако бяхме свикани веднага и приемем таван на цените. Веднага да приемем понятие "енергийна бедност“ и да определим компенсациите, да дадем яснота на фирмите и икономиката – ще има ли компенсации, да определим увеличението на доходите, да приемем бюджет. Тази една седмица, с която президентът отлага свикването на парламента, е загуба на време, и то ценно време, с което можехме да решим много проблеми на българските граждани и на българската икономика. Обяснението на президента, че дава време на партии, за да преговарят, не почива на никакви аргументи", твърди Нинова.

Тя се аргументира с думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "преговорите ще започнат, когато започне парламентът, и ще се водят там“.

"Няма по-ясно и по-видимо място, и прозрачно за водене на преговори от парламента. В момента никой не преговаря, поне не официално. Виждате, че всички партии сме си заявили позициите. Следователно това е загуба на време, освен ако не се дава време за някакви задкулисни разговори, за натиск върху депутати, върху партии, което също не е добра характеристика на българския политически живот. Така че ние смятаме, че трябваше още тази сряда да започнем да работим ударно по належащи въпроси за българското общество", добави лидерката на соцпартията.

Нинова потвърди добре известната партийна позиция, че БСП няма да преговаря с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"  и няма да подкрепи такова правителство. Партията е готова за разговори с ПП, когато получи втори мандат, и с партията, на която президентът ще връчи третия извън трите вече изброени по-горе политически сили.

Тя разкритикува Радев и по повод забавената му позиция относно замесването на името на България като начална точка на движението на камиона бомба, който избухна в събота на Кримския мост. Според нея и президент, и служебен премиер е трябвало по-бързо да дадат отговори.

"Вчера  сутринта веднага излязохме  с позиция правителството да възложи на службите разследване и да даде много ясен и бърз отговор. В тази ситуация бързината е изключително важна. Да даде бърз отговор и да пресече тези опити за намеса на България, защото е много опасно. За съжаление, вчера нямаше такъв категоричен и бърз отговор, така че оставаме със същия апел: Много бързо и президентът, и служебният кабинет да даде отговор, и то категорично Хората се притесняват. Трябва да има ясен и категоричен отговор", каза Нинова.

Днес коментар дойде от премиера Гълъб Донев, в който той обяви, че "това са само медийни публикации. Официална атака от руската страна няма" и отказа каквато и да е конкретика.

Нинова отново повтори и че БСП е категорично против купуване на самолети "Грипен", след като служебният министър на отбраната Димитър Стоянов потвърди появили се медийни публикации, че е поискана оферта от шведската страна за купуване или наемане. По думите ѝ "това е абсурдно решение".

Нинова коментира и темата за "вътрешнопартийната опозиция". На пленума в събота имаше пореден сблъсък след като отново Кирил Добрев и Калоян Паргов не бяха допуснати да участват и гласуват в заседанието. Според соцлидерката тези хора постоянно рушели имиджа на партията, която от избори на избори намалява електоралното си присъствие, а на 2 октомври остава на пета позиция след парламентарно представитените партии.

"Преди пет години ние в БСП скъсахме със зависимостите, скъсахме с клиентелата, с употребата на БСП за лични цели, за кариеристични цели, задкулисни договорки. Тези хора не се примириха с това. Те търсят реванш постоянно. Те и техните поддръжници извън БСП с всичките възможности – и финансови, и медийни, през всичките тези пет-шест години нападат партията и това руши доверието в нея", твърди Нинова за опонентите ѝ вътре в БСП.