Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Предложението на гръцкото правителство да обложи с почти сто процента свръхпечалбите на енергийните компании да бъде приложено и от други държави е предложила председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард на форума в Давос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Имерисия“.

Кабинетът на Кириакос Мицотакис предлага свръхпечалбите на компаниите от енергийния сектор да бъдат обложени с 90 на сто. В Давос Лагард е предложила примерът на Атина да бъде последван от други държави. 

От енергийното министерство са внесли за гласуване в парламента законопроект, в който се предвижда извънредно облагане на свръхпечалбите, отчетени в периода 1 октомври 2021 г. – 30 юни 2022 г., пише по темата „Имерисия“. 

В началото на месеца излязоха данни, според които свръхпечалбите на компаниите за производство на електроенергия възлизат на половин милиард евро. Идеята е с данъка върху печалбите да бъдат субсидирани сметките за ток на домакинствата в страната.  

„Правителството е тук и ще бъде тук за всеки гражданин, който изпитва трудности“, е заявил Мицотакис на състояло се по-рано днес заседание на Министерския съвет. По думите му в енергийния сектор на страната се прилага една от най-мащабните програми за подкрепа в Европа, а от 1 юли влиза в сила нов механизъм, с който ще постигне още по-голям баланс в сметките за електроенергия, въпреки че енергийната криза продължава. 

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.