Поредна мрачна прогноза от водеща икономическа организация - този път от Световната банка. Нейният директор Дейвид Малпас заяви вчера, преди началото на есенните срещи на банката с МВФ, че "налице е реална заплаха светът да изпадне в рецесия през следващата година."

"Дълговите нива за развиващите се икономики стават все по-голямо бреме. Покачващите се лихвени равнища усложняват ситуацията. Инфлацията продължава да бъде проблем, особено за бедните. В Световната банка имаме много данни по тази тема, особено с доклада от миналата седмица, посветен на бедността. Той е първият от две години насам, знаете – това е двугодишен цикъл. Имаме 70 милиона души, които са изпаднали в бедност за този период, и също така, много обезпокоително е, че с 4 % е намалял броят на хората със средни доходи", заяви Малпас, цитиран от БНР. 

Подобна прогноза направи преди време и изпълнителната директорка на МВФ Кристалина Георгиева. Вчера тя подчерта, че светът не може да си позволи инфлацията да продължи да нараства прекалено дълго и да се превърне във "влак беглец". Георгиева описа факторите за високата инфлация.

"Ефектът от Covid-19 върху веригите на доставки, тази безсмислена война, която причинява покачването на цените, особено на енергоносителите и хранителните продукти".

За пореден път Кристалина Георгиева подчерта, че борбата с променящия се климат не трябва да спира и припомни, че човечеството "може да оцелее при висока инфлация и рецесия, но не и при нестихващи климатични промени".