Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг са тримата нови носители на Нобеловата награда за икономика за 2022 година. Тримата икономисти, сред които и един бивш председател на Федералния резерв - Бернанке, бяха отлчени за работата си по темата "Как обществото се справя с финансовите кризи". 

Сред най-важните трудове на тримата е общата закономерност за това защо е важно да се предотвратява колапсът на банките по време на тежки финансови кризи и как доброто здраве на тези инстутиции е котвата в бурното боре на неизбежните сривове на финансовите пазари. 

"Прозренията на лауреатите подобриха способността ни да избягваме както сериозни кризи, така и скъпи спасителни програми", обясни днес председателят на комисията по наградите Торе Елингсен.

Бен Бернанке е ествествен изследовател на финансовите кризи, защото именно по времето на неговите мандати начело на Федералния резерв САЩ, а и светът, преминаха през ужаса на световната финансова криза  от 2008 година. Именно сривът на инвестиционната банка "Леман Брадърс" тогава даде началото на домино ефектът, който отне трилиони от световния брутен вътрешен продукт. "Пенсионните" си години Бернанке преживява в инстута "Брукингс", в който работи като сътрудник. 

Филип Дибвиг пък, за разлика от Бернанке, е по-скоро теоретик. Професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис , той предподава банкиране и общи финанси. В университетската му картичка пише, че изследва финансовите пазари, корпоративните финансови книжа, управлението на порфолио, ценни книжа и прочее критични за съществуването на фондовите пазари дейности. 

Дъглас Даймънд също е професор, но в Чикаго. Бил е президент на Американската финансова асоциация, а изследванията му по темата на нобеловата награда започват още през 1983 година, когато заедно с Филип Дибвиг публикуват известен финансов модел, кръстен с техните имена.