Италия отне ордените на Звездата на Италия, връчени на руския премиер Михаил Мишустин и на министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров през 2020 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът Серджо Матарела подписа указ, публикуван днес в италианския Държавен вестник. С това се отнемат "поради недостойнство" отличията на Мишустин и Мантуров, които бяха провъзласени за "кавалери на големия кръст на Звездата на Италия".

Същата санкция се налага и Виктор Евтухов, заместник-министър на индустрията в руското правителство, както и на Андрей Костин, председател на банка ВТБ - втора по големина в Русия. Те получиха втора степен на ордена през 2021 година.

"Руската федерация трябва да бъде подложена на силен натиск, като този, който оказваме с Европейския съюз, защото една продължителна война в Европа рискува да доведе до невероятно тежки последици", предупреди Матарела след среща с алжирския си колега в Рим.

Орденът на Звездата на Италия беше създаден през 2011 г., за да замени ордена на Звездата на италианската солидарност, с който се награждаваха лица, помогнали за възстановяването на страната след Втората световна война. Новото отличие се присъжда от италианския президент по предложение на въшния министър, като носителите могат да бъдат както италианци, така и чужденци, работили "за подобряване на приятелството и сътрудничеството между Италия и други страни".