"А кой да назнача, някой от фейсбук ли? Назначих Александър Морфов, защото е голям български режисьор и творец."

Така отговори министърът на културата Вежди Рашидов на въпрос на БГНЕС защо е назначил Александър Морфов за изпълняващ длъжността директор на Народния театър "Иван Вазов".

"Зад Морфов стоят 250 големи български артисти, които трябва да са обединени около кауза, мотивирани да работят. Театърът обича Морфов и го иска", каза Рашидов. По думите му театър има заради публиката, а публиката обича представленията. "Да спрем този начин на говорене, защото е талантлив човек, а всеки има характер и може да говори каквото си иска", коментира още Рашидов.

Запитан какво трябва да се случи, за да бъде изложена изнесената вчера колекция от картини от Корпоративна търговска банка, Рашидов отвърна, че за това отговаря прокуратурата.

"Единственото, което може да направим ние, е да ги съхраним, за да не бъдат загубени и да направим идентификация, за да кажем на прокуратурата кои са авторите, кои са картините и от кои години са", уточни културният министър. "Прибрани са на топло по бройки, има и скулптури. Ще се установи дали няма и копия. Сега са прибрани при Божидар Димитров, докато се установят нещата", каза Рашидов.

Според него ако прокуратурата конфискува произведенията, те ще се дадат на държавата, ако ли не - ще се върнат на собственика.