Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще защитят Тайван в случай на китайска атака, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с "политиката на единен Китай"*. Подписали сме се под тази политика, както и под всички произтичащи от нея споразумения.

Самата мисъл, че статутът на острова може да бъде променен по силов начин, е напълно недопустима", каза Байдън по време на пресконференция в Токио с японския премиер Фумио Кишида. 

Държавният глава допълни, че Пекин си играе с огъня, като изпраща бойна авиация в близост до въздушното пространство на острова.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван.

"Ако това стане, това ще бъде поредното действие, подобно на това, което се случи в Украйна", посочи той.

Неназован официален представител на Белия дом заяви пред Ройтерс, че няма промяна в американската политика.

"Както и президентът каза, политиката ни не се е променила", каза той. "Той потвърди нашата политика на единен Китай, както и ангажиментът ни към мира и стабилността в района на Тайванския проток.

Потвърди и ангажимента ни по Закона за отношенията с Тайван да предоставим на Тайпе военни средства, за да се брани."

---

* Политика на единен Китай - политика, упражнявана от САЩ и множество други предимно западни страни. Те официално поддържат дипломатически отношения само с една от двете китайски страни - КНР. На практика обаче държавите, които спазват "политиката на единен Китай", третират Тайван като независим субект. Страни като Никарагуа, които спазват "принципа на единен Китай", изцяло подкрепят позицията на Пекин - де юре и де факто не признават острова за самостоятелна дъжава.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.