Руските военни обявиха днес, че са унищожили с ракетен удар склад с голямо количество западни оръжия в района на украинския град Житомир, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според съобщението на министерството на отбраната в Москва ударът е бил нанесен с крилата ракета с прецизно насочване "Калибър", изстреляна от руска фрегата в Черно море. Унищожени са били "големи количества оръжия и оборудване, доставени от САЩ и европейски държави" и предназначени за украинските войски в източния регион Донбас, където се водят тежки боеве.

Ройтерс посочи, че не може да потвърди това съобщение на руските военни, в което се казва още, че руски ракети са поразили складове за горива край Одеса и са свалили два украински изтребителя "Су-25" и 14 дрона.

Русия вероятно изпитва недостиг на безпилотни летателни апарати в Украйна, каза в същото време днес британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Руските въоръжени сили използват дронове за разузнавателни цели и по-конкретно - за да набелязват мишени, които да бъдат поразявани от военни самолети и артилерия. Те обаче вероятно изпитват недостиг на подходящи безпилотни летателни апарати, който е изострен от ограниченията пред вътрешното производство в резултат на наложените на страната санкции заради инвазията й в Украйна, заяви британското министерство на отбраната в редовната си всекидневна сводка.

В бюлетина се отбелязва, че ако Русия продължи да губи дронове със сегашните темпове, то разузнавателните способности на нейните въоръжени сили ще намалеят още повече, което ще се отрази негативно на оперативната им ефективност.