Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският президент Владимир Путин изчакал американския му колега Джо Байдън да дойде на власт, за да атакува Украйна, тъй като смятал, че демократът е по-наясно с геополитическите въпроси и ще бъде по-склонен да преговаря след инвазията, в сравнение с предшественика си Доналд Тръмп.

Това обяви в интервю Фиона Хил - бивша съветничка по руските въпроси в американския Съвет за национална сигурност, предаде "Бизнес Инсайдър".

Путин често се изнервял на Тръмп заради липсата му на познания в сферата на геополитика, твърди Хил. Според нея това е изиграло ключово въздействие върху решението на Путин да атакува Украйна след края на мандата на републиканеца.

Руският държавен глава погрешно очаквал, че с Байдън на власт САЩ ще "потърсят мир". Тръмп бил твърде непредвидим за Путин, предполага Хил.

"Той (Путин) смяташе, че някой като Байдън — който е трансатлантик, който знае всичко за НАТО, който, всъщност, знае къде се намира Украйна, знае нещо за историята и е потънал в международните дела — би бил точният човек, с когото да се ангажира", каза Хил. "Можете да забележите, че той много пъти се изнерви на президента Тръмп, защото трябваше отново и отново да му обяснява нещата, а Путин не обича да прави това", обясни тя и добави: "Въпреки че обича да налага собствената си версия на събитията, той иска да има предвидимост в човека, с когото се ангажира."

Редица бивши съветници на Тръмп казаха, че президентът не е разбирал глобалните въпроси. Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън, например, каза, че някогашният шоумен веднъж попитал дали Финландия е част от Русия.

Бившият началник на кабинета на Тръмп генерал Джон Кели веднъж казал, че Тръмп "изобщо не познава никаква история, дори не знае някои от основите на американската". Това се казва в книгата на Хил: "Тук няма нищо за вас: Откриването на възможности през двадесет и първи век", която беше публикувана миналата година.

В книгата си Хил пише, че оскъдното разбиране на Тръмп за международните въпроси е било "голяма слабост" за националната сигурност на САЩ.

"Когато участваше на срещи и разговорът започваше, изглеждаше сякаш за първи път научава нещата от световните лидери", пише тя.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.