Парадният вход на парламента, напоследък обект на миролюбивите посещения на проруски организации и партии, запазили пространството около "Коня" за протести с лозунги за български "неутралитет" във войната на Русия с Украйна, осъмна с решетки. Вратите, от вътрешната страна, бяха укрепени за ден, като оказа се - и депутатите са били изненадани. Както и Министерство на културата.

Такава изненада, гарнирана с надсмешка, изрази депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, който публикува следния фейсбук статус:

Вратите бяха обект и на тема от трибуната - при обсъждането на исканото отстраняване от поста зам.-председател на НС на Мирослав Иванов, като критиките на опозицията бяха в стил "ограждате се от народната "любов", която скоро ще ви свали с протести, защото не се справяте".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предложи темата с решетките да бъде поставена на председателски съвет - дали те да не бъдат премахнати. А между от "Продължаваме промяната" обявиха, че това са същите решетки, които бившата председателка на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева е разпоредила да се монтират на сградата на бившия Партиен дом.

Припомняме, че ГЕРБ и партньорската й коалиция в управлението "Обединени патриоти" преместиха заседанията на НС в Партийния дом, като тогава отредиха място на журналистите в приземния етаж и им отнеха всякакво право на достъп до депутатите - чрез чип карти, турникети и въженца. Никакви журналистически петиции, материали по темата и тв и радио репортажи не помогнаха за разхлабване на достъпа. Депутатите се върнаха в старата сграда едва след смяната на властта. А с тях и придвижването на журналистите и достъпа им до народните избраници.

Иначе, сега, при всеки вид протест около сградата на НС, от НСО струпват пред същите тези врати масивни маси - за да "пазят" сградата от щурм.

След като темата стана "вайръл", се намеси и Министерство на културата. Инспектори от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" са извършили спешна проверка "във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание (пл. "Народно събрание" № 2), която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение" - обявиха днес оттам. 

Било установено нарушение и съответно съставен констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и акт за административно нарушение по Закона за културното наследство.