Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ от 162,17 лв./MWh, която ще бъде в сила от 1 май 2022 г.

Повишението е с 13,7 процента над цената за април т.г., когато тя беше 142,59 лв./MWh, т.е. с 25 на сто по-висока отколкото през март.

Цитираните цени не включват цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Комисията посочи като основна причина за увеличението едностранното спиране на доставките от "Газпром".

КЕВР беше отложила решението, позовавайки се на проверка в "Булгаргаз".

В това време министър-председателят Кирил Петков беше в САЩ, откъдето се върна, съобщавайки, че е договорил доставка на втечнен природен газ за България по цени под тези на "Газпром".

Все още няма подробности за количествата, доставчиците и цените на газа, танкерите с който се очакват през юни.

В съобщението си КЕВР отбелязва, че в изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ е предприел действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Същевременно за юни 2022 г. актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за април 2022 и значително по-ниска от цената за май.

Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“.

Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/05/13/kevr-utvyrdi-po-visoka-cena-na-prirodniia-gaz-za-mai.530018