Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ от 162,17 лв./MWh, която ще бъде в сила от 1 май 2022 г.

Повишението е с 13,7 процента над цената за април т.г., когато тя беше 142,59 лв./MWh, т.е. с 25 на сто по-висока отколкото през март.

Цитираните цени не включват цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Комисията посочи като основна причина за увеличението едностранното спиране на доставките от "Газпром".

КЕВР беше отложила решението, позовавайки се на проверка в "Булгаргаз".

В това време министър-председателят Кирил Петков беше в САЩ, откъдето се върна, съобщавайки, че е договорил доставка на втечнен природен газ за България по цени под тези на "Газпром".

Все още няма подробности за количествата, доставчиците и цените на газа, танкерите с който се очакват през юни.

В съобщението си КЕВР отбелязва, че в изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ е предприел действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Същевременно за юни 2022 г. актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за април 2022 и значително по-ниска от цената за май.

Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“.

Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/05/13/kevr-utvyrdi-po-visoka-cena-na-prirodniia-gaz-za-mai.530018

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.