Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американски полицай от полски произход в щата Кънектикът много се изненадал, отзовавайки се вчера на сигнал за джип със спукана гума на магистрала, когато видял, че в колата е не кой да е, а бившият президент на Полша Лех Валенса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полицаят Лукаш Липерт пристигнал по сигнал в Толанд и бил поздравен на полски от Валенса, който държа реч в Хартфорд, столицата на Кънектикът, преди няколко дни по време на своя обиколка в САЩ. Той участва в кампания за подпомагане на бежанците от Украйна.

Служител на пътна помощ сменил спуканата гума и Валенса продължил по пътя си. Една от следващите спирки в програмата му ще бъде Бостън в понеделник.

Тридесет и пет годишният Липерт, който пристига в САЩ на 18 години, разказа пред в."Хартфорд кърънт", че е говорил с Валенса на полски за родината си и за антикомунистическото движение, което е оглавявал бившият президент.

"Определено това беше невероятна възможност да се срещна с човека, който е надигнал глас в онези времена. Определено бе страхотно преживяване", заяви Липерт.

Седемдесет и осем годишният Валенса, оглави първия независим профсъюз в комунистическа Източна Европа - "Солидарност" в Полша - през 80-те години на миналия век. В крайна сметка "Солидарност" победи комунистическата партия на изборите през 1989 г.

Лех Валенса получи Нобелова награда през 1983 г. и стана първият избран с всенародно гласуване президент на Полша - пост, който заемаше между 1990 г. и 1995 г. Той е изявен критик на сега управляващата в страната консервативна националистическа партия "Право и справедливост", отбелязва АП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.