Най-добри приятели в миналото, България днес се изправя срещу Русия.

Това е заглавието на статия на "Ню Йорк таймс", в която е описано как въпреки топлите в исторически план отношения между Москва и София страната ни е наложила икономически санкции на Русия, предложила е да ремонтира военното оборудване на Украйна и е прогонила руски дипломати.

"Традиционно Русия винаги е имала голямо влияние тук, но ги изненадахме. Те не разбират какво се е случило", казва премиерът Кирил Петков в интервю миналата седмица.

Според него спирането на газа е реакция на ядосаната Русия, която е започнала и кибератаки срещу сървърите на държавната енергийна компания и системата на пощите за раздаване на пенсии.

"В момента сме под мощна атака", допълва премиерът, според когото Кремъл цели да провокира вътрешно недоволство, за да свали правителството. "Опитват се да ни превърнат в пример", продължава той, разказвайки за руския енергиен натиск над страната като насочен към създаване на ситуация, в която "енергийните цени ще излетят до небето".

"Ню Йорк Таймс" разказва, че управляващата коалиция се крепи на усилията да се открият алтернативни източници на енергия с помощта на ЕС и САЩ.

"Ако най-зависимата от Русия страна, с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС, може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да може да се изправи срещу него", отбелязва Петков.

Авторите на статията Андрю Хигинс и Боряна Джамбазова обясняват, че "бързото влошаване на отношенията с България - бедна, но важна в символен план, страна заради исторически близките си връзки с Русия, подчертава колко далеч извън сценария - и то не само на бойното поле - излезе инвазията срещу Украйна, организирана от Владимир Путин".