Ден, след като премиерът Кирил Петков обяви от САЩ договорка за внос на американски втечнен газ и то на цени по-ниски от тези на "Газпром", въпросите са повече от отговорите. Ясно е само, че уговореният внос през юни на два кораба е около 200 млн. куб. м., като дневното потребление в момента се равнява 5 до 7 млн. куб. м., посочи днес председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски ("Продължаваме промяната") в кулоарите на парламента. За колко време ще стигне обаче това количество Рибарски не се ангажира да каже. Зависело от процеса на регазифициране.

Рибарски не можа да даде повече конкретика и относно чакания дългосрочен договор за внос, в т.ч. с кои компании в крайна сметка сключва контракти "Булгаргаз". Това били търговски отношения.

България обаче не заменяла зависимостта си от една държава (Русия) с друга (САЩ). Продължвали да се търсят алтернативни източници на доставки, убеден е Рибарски. Той не изключи и възможността за възобновяване на преговорите с "Газпром", но само при хипотезата, че руската компания спазва договора и няма изискване за превалутиране.

Двата танкера с втечнен газ от САЩ ще ни стигнат за май, донякъде за юни, плюс нагнетяването в Чирен, след което се очаква да сключим дългосрочен договор, който да е на още по-ниска цена от тази, която имаме в момента, направи своите изчисления и Ивайло Мирчев ("Демократична България").

"Умира една друга легенда на опозицията - че нямало да се справим без руски газ. Напротив, ще се справим и то на много по-ниска цена" - даде заявка Мирчев.

И Рибарски, и Мирчев потвърдиха казаното от премиера Кирил Петков - че посредници при сделките няма да има. 

Каква обаче е цената, че да е с малко по-ниска от тази на "Газпром" за двата танкера и много по-ниска (с поне 10%) за бъдещите доставки, каквито бяха заявките от вчера, остава все така неясно.

От опозицията изразиха съмнения, че в така представената пред обществото новина за евтин газ не се включват транспортните разходи и процесa по регазификация. 

"От търговска гледна точка няма как днес втечненият газ от Америка да е на по-ниска цена от тръбния", коментира енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай.

Който подложи на съмнение именно това дали в договорената цена за включени транспорт и регазификация.

"Когато се вози стока с кораб, крайната цена се определя, когато стоката бъде разтоварена в крайната точка. В момента няма никаква яснота. Ако има някакви политически уговорки, някакви ангажименти, които министър-председателят е поел, за да има по-евтин газ, то той трябва да излезе и да каже какви са тези ангажименти", призова Аталай.

От ГЕРБ пък, в лицето на бившия енергиен министър Делян Добрев, пак поставиха под съмнение заявката, че няма да има посредници при доставките, като отново посочиха, че очакват фирма МЕТ да изиграе тази роля. Както е известно, от ГЕРБ твърдят, че управляващите облагодетелстват компанията, резервирала капацитет още преди войната в Украйна, нещо, което държавната "Булгаргаз" не е направила. Затова и щели да внесат сигнал до ДАНС, даде заявка Добрев.