Президентът и премиерът на Финландия призоваха страната да кандидатства за членство в НАТО "без забавяне". Саули Ниинистьо и Санна Марин обявиха в съвместно изявление, че очакват решение през следващите няколко дни.

"Членството в НАТО ще засили сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз. Финландия трябва без забавяне "да кандидатства за членство в НАТО", обявиха те.

Този ход идва на фона на скока в обществената подкрепа за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

Тази подкрепа днес е 76 на сто, сравнено с 62 на сто през март и 53 процента през февруари т.г., посочва Би Би Си, позовавайки се на финландски социологически проучвания. Финландия е неутрална от началото на Втората световна война.

Финландия има обща граница от 1300 км (810 мили) с Русия. Досега тя оставаше извън НАТО, за да избегне потенциална агресия от източния си съсед.

Скандинавската стрна официално ще обяви решението си в неделя, след като то бъде разгледано от парламента и други висши политически фигури.

Швеция заяви, че ще оповести дали ще кандидатства в НАТО през същия ден.

Ето изявлението на Ниинистьо и Марин:

През тази пролет се проведе важна дискусия относно възможното членство на Финландия в НАТО. Необходимо бе време, за да се позволи на парламента и цялото общество да изложат позициите си по въпроса. Необходимо бе време за тесни международни контакти с НАТО и неговите страни-членки, както и с Швеция. Искахме да предоставим на дискусията необходимото пространство.

Сега, когато моментът на вземане на решение наближава, ние заявяваме съвместното си мнение, също за информация на парламентарните групи и партии. Членството в НАТО ще засили сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия отбранителен съюз. Финландия трябва незабавно да кандидатства за членство в НАТО. Надяваме се, че националните стъпки, които все още са необходими за вземане на това решение, ще бъдат предприети бързо през следващите няколко дни.

„През последните месеци обществената подкрепа за членство в НАТО достигна близо 70 процента. Тя бе последвана от решения на политическите партии, като всички от тях проведоха извънредни заседания във връзка с въпроса“, заяви в Европейския парламент външният министър Пека Хаависто.

Той говори пред Комисията за външна политика в часа, в който Саули Нинистьо и Санна Марин огласяваха изявлението си.

„Имаме солидна демокрация, която отговаря на критериите вна НАТО. Много надеждна нац отбрана, оперативно съвместима с НАТО. Убедени сме, че ще дадем добавена стойност на НАТО. Имаме 280 000 души мобилизационна наличност и 900 000 годни за военна служба мъже и жени. Имаме също така флот от бойни самолети и изтребители, който в момента се обновява“, изтъкна той.

По време на дебата на няколко пъти бе направено сравнение между съпротивата, оказана от Финландия на СССР през 1939 г., и на отпора, който днес Украйна дава на русия. По този повод българският евродепутат Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската народна партия припомни за финландския националнея герой Симо хаюха, известен с прякора Бялата смърт. Смята се, че само с един изстрел той е ликвидирал над 500 съветски войници по време на Зимната война.

"Ако Финландия реши да кандидатства, тя ще бъде сърдечно посрещната в НАТО, а процесът на присъединяване би бил гладък и бърз, - коментира генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. - Финландия е един от най-близките партньори на НАТО, зряла демокрация, членка на ЕС и има важен принос за евроатлантическата сигурност", изтъкна той.