Операторът на газопреносната система на Украйна (ОГТСУ) съобщи, че станция "Сохранивка" и гранична компресорна станция "Новопсков" са се озовали в окупираните територии и транзитът на газ през тях вече е невъзможен, съобщава украинският информационен сайт "Гордон".

Руските сили "се намесват в технологичните процеси и извършват неразрешено изтегляне на газ", се казва в съобщението, публикувано на сайта на ОГТСУ.

Няма независимо потвърждение на тези твърдения.

Компанията отбелязва, че "Новопсков" е първата от компресорните станции на украинската газопреносна система в Луганска област, през която почти една трета от газа (до 32,6 милиона кубически метра на ден) преминава транзитно от Русия към Европа.

ОГТСУ подчертава, че не може да контролира активи, намиращи се в окупираните територии.

„Освен това намесата на окупационните сили в технологичните процеси, промените в режимите на работа на съоръженията на газотранспортната система, включително неразрешеното изтегляне на газ от транзитния поток, застрашиха стабилността и сигурността на цялата украинска газотранспортна система“, се подчертава в съобщението.

От ОГТСУ са казали пред "Гордон", че от 07:00 часа на 11 май газът няма да се приема в газотранспортната система на Украйна във физическата точка на възела "Сохранивка".

„Компанията многократно е докладвала на „Газпром“ за заплахите за транзита поради действията на контролираните от Русия окупационни сили и е настоявала да се спре намесата в работата на съоръженията, но тези призиви са били игнорирани“, отбелязват от ОГТСУ.

За изпълнение на транзитните задължения към европейските партньори е възможно временно да се прехвърли приемът на газ до най-близката точка за физическа връзка "Суджа", намираща се на територията, контролирана от Украйна, отбелязват от компанията.

"Гордон" цитира шефа на борда на "Нафтогаз - Украйна" Юрий Витренко, че Русия може да премести необходимото за транзит количество до друга точка на присъединяване към Украйна.

„Газпром“ е надлежно уведомен, че Украйна вече не носи отговорност за транзита на газ през окупираните от Русия територии“, подчертава Витренко.