Украйна алармира, че не може нормално да извършва доставките на руски газ през своята територия за Европа, предаде Ройтерс, цитирана от Нова телевизия. 

Причината е, че руски войници са окупирали компресорна станция в Луганска област. Предупреждението е, че доставките могат да спрат още в сряда. Планът на украинците е да пренасочат газовия поток през компресорна станция „Суджа”. 

От „Газпром” са коментирали, че такова пренасочване е технологически невъзможно. Не е ясно дали това ще доведе на спиране на доставките.

Украинците са обявили форсмажорни обстоятелства заради окупираната станция. Това се случва за първи път от началото на войната. 

По информация на "Газпром" през станцията минава 24% от газа за Европа. На практика става дума за първия компресор на територията на Украйна. 

Малко по-късно от "Газпром" обявиха, през официоза ТАСС, че "не вижда никакви препятствия за транзита на газ през Украйна в обичаен режим и доставките му са в съответствие с договора". 

Преносът на газ през пункта "Суджа" е невъзможен от техническа гледна точка, коментира "Газпром" идеята на украинския оператор за временно прехвърляне на неналичен капацитет от "Сохрановка" до "Суджа".

Декларацията на украинският газов оператор доведе до рязко поскъпване на природния газ в Европа през следобедна търговия във вторник към 100 евро за мегаватчас, според юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF. Преди новината цента беше около 92-93 евро за MWh, а по-рано през деня дори падна за кратко под 90 евро.