Германската полиция обискира днес имотите на руския олигарх Алишер Усманов. Приближеният на Владимир Путин олигарх притежава имоти в провинциите Бавария, Баден-Вюртемберг, Шлезвиг-Холщайн и Хамбург, уточни прокуратурата.

Разследващите обискираха общо 24 имота на олигарха и още четирима души, съобщи първо списание "Шпигел".

Усманов живее през последните години главно в Бавария, но в момента не е в Германия, нито в Русия. Според полицията най-вероятно е в родния си Узбекистан.

Шейсет и девет годишният руски милиардер, бивш президент на Международната федерация по фехтовка, е заподозрян, че е наредил недвижимите му имоти да бъдат наблюдавани от охранителна фирма, макар да са включени в списъка на санкциите, наложени през февруари от ЕС като реакция на руското нашествие в Украйна.

Плащайки на охранителната компания, Усманов нарушил забраната да се разпорежда със замразени активи. Четирите други лица, чиито имоти са били претърсени, са заподозрени, че са  съдействали на това нарушение чрез предоставяне на услугите за наблюдение.

Освен това се подозира, че Усманов е извършил данъчни злоупотреби в размер на 550 милиона евро, добавя "Шпигел", без това да е потвърдено от мюнхенската прокуратура.

Според списанието Усманов е подставено лице, използвано от руския президент за търговски сделки.