Освен, че всеки техен нов записан тон се посреща с френетичен възторг, алтернативната рок група Tool е известна по цял свят и със стриктната си политика срещу носенето на телефони по време на концерт.

Tool търпи немалко критики за това през годините, но учудващо устоява на публичния натиск и не променя позицията си. Естествено, от време на време се появяват фенски записи от концерти, но те са по-скоро изключения. Китаристът Адам Джоунс даде интересно интервю за Metal Hammer, където тази тема бе засегната в детайли.

Джоунс, цитиран от Zrockradio.bg, обяснява, че политиката на групата в това отношение съществува (не на последно място) и заради некомпетентността на хората, докато снимат – постоянно се включват светкавици. Нещо, което лесно може да бъде избегнато. А ако всички извадят телефоните си – някаква част от магията на концертите се губи.

Ето и точните думи на Джоунс:

"Знаете ли, ние започваме да виждаме промяната - все повече големи групи започнаха да молят феновете преди всичко да се наслаждават на шоуто, вместо да гледат в екрана през цялото време. Определено един от проблемите е, че хората не знаят как да ползват собствените си телефони – пълно е със светкавици, на сцената направо ослепяваме.

Просто… става дума за тази особена връзка, губиш нещо съществено, когато тя се наруши. Като музикант ти се иска хората да бъдат в своя собствен свят, вместо нон-стоп да записват с телефоните си и после никога повече да не погледнат материала."

В интервюто Адам Джоунс добавя още, че тези, които не спират да снимат, пречат на всички останали около тях да се насладят на изпълненията. Това може да е особено досадно и да ти провали целия концерт.

Бандата в момента е на турне в Европа, а бандата Brass Against е техен съпорт. Най-близо до нас е датата в Будапеща - само след седмици.

Наскоро барабанистът Дани Кери пък каза, че групата не е успяла да пресъздаде в музика всичките си идеи от чудесния албум Fear Inoculum и съответно вече има материал за няколко нови парчета. Tool работят и върху албум с изпълнения на живо, които са основно от тавата Lateralus (2001). 

Ето и кои европейски градове включва турнето на Tool този месец:

(заедно с Brass Against)

5/2 Manchester, UK AO Arena Manchester
5/4 Birmingham, UK Resorts World Arena
5/6 Dublin, IE 3Arena
5/9 London, UK The O2 Arena
5/12 Paris, FR AccorHotels Arena
5/13 Antwerp, BE Sportpaleis
5/15 Berlin, DE Mercedes-Benz Arena
5/17 Cologne, DE Lanxess Arena
5/19 Amsterdam, NL Ziggo Dome
5/21 Krakow, PL Tauron Arena
5/23 Prague, CZ O2 Arena
5/24 Budapest, HU SportAréna