Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладяния от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата, каза днес украинското военно разузнаване (ГУР), цитирано от Франс прес.

Според ГУР за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко.

"Главната задача на (представителя на руския президент Владимир) Путин е да подготви церемониите на 9 май", пише в комюникето, публикувано в Телеграм.

Според ГУР Мариупол "ще стане център на тържествата", подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. "

Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, така както и мунициите, които не са експлодирали", прогнозира украинското военно разузнаване.

ГУР изрази очакване зрителите на руските държавни телевизии да видят репортажи "за радостта" на жителите на Мариупол от идването на руските войски в града. Според украинското военно разузнаване Русия е подела "голяма пропагандна кампания" сред между 100 и 120-те хиляди човека, които са останали в Мариупол, чието населението преди избухването на войната на 24 февруари бе близо 450 хиляди души.

Попитан днес за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, отбелязва АФП. "Тази година ще има военни паради в 28 руски града", каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската армия завладя Мариупол почти изцяло. Само огромният металургичен завод "Азовстал", където са се укрепили последните останали украински защитници на града, както и цивилни, все още не е напълно под неин контрол. Вчера един от командирите на батальона "Азов" каза, че руските сили са започнали щурм на комплекса - твърдение, което днес бе отречено от Кремъл.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко междувременно съобщи за тежки боеве в "Азовстал", предаде Ройтерс.

Загубен е контакт с украинските бойци в завода, каза по националната телевизия Бойченко, който не е в пристанищния град. Той добави, че над 30 деца са сред цивилните, които чакат да бъдат евакуирани от "Азовстал".

БТА