Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова днес обяви първия заподозрян в разследването за убийствата на цивилни по време на руската окупация киевското предградие Буча.

Това е Сергей Колоцей, командир на подразделение на руската национална гвардия, съобщава в. "Украинская правда", позовавайки се на съобщение на Венедиктова.

"Прокурорите на Буча и полицаите установиха, че именно този военнослужещ е убил на 18 март четирима невъоръжени мъже в Буча", каза Венедиктова в профила си във Фейсбук. 

Установено е също, че на 29 март Колоцей е измъчвал друг цивилен, принуждавайки го да признае за подривни действия срещу руската армия. Той е вкарал местния жител в подземие, където го е бил. После го е отвел на „мястото на екзекуцията“, където стрелял близо до ухото му.

Венедиктова добави, че друга перверзна форма на изтезание и сплашване на жертвата била да го принуждават да подуши мъртъв човек.

Главният прокурор на Украйна призова всички, които познаят Колоцей и могат да свидетелстват за деянията му в Украйна, да го направят.

Колоцей е бил разпознат и на видео, заснето в пощенска служба в Беларус, на което се вижда как руски войници изпращат колети с крадени от Украйна вещи у дома.