Мобилните телефони на испанския министър-председател Педро Санчес и на неговата министърка на отбраната Маргарита Роблес са били незаконно подслушвани "отвън" с помощта на израелския шпионски софтуер "Пегас", съобщи испанското правителство, цитирано от АФП.

Нелегалното прониквани в мобилните апарати е станало през май и юни миналата година, пише испанският всекидневник "Ел Паис". Според него от смартфона на Санчес хакерите са отраднали 2,6 гигабайта информация при първата атака и 130 мега байта при втората. Информацията извлечена от устройството на Роблес е по-малко.

Тревожното в двата случая е, че не се знае предметът на откраднатите данни. Атаката е била по служебните, а не по личните номера на двамата. Властите са започнали проверка на мобилните телефони на всички членове на изпълнителната власт.

„Когато казваме външни намеси, имаме предвид, че те са чужди на държавните агенции и нямат съдебно разрешение от нито един официален орган. Ето защо ги класифицираме като незаконни и външни. Засега не сме приключили проверката на терминалите на правителството като цяло”, каза Феикс Боланьос, министър, който отговаря за възките на министър-председателя с парламента и с министерствата, цитиран от "Ел Паис".

Израел твърди, че е продавал "Пегас" само на правителства. 

Досега сред видните международни мишени на софтуера са били френският президент Еманюел Макрон, петима негови министри, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, шефът на Международната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.