На 1 май, Деня на труда, българските държавници продължиха да се трудят в разделението си "за" и "против" военна помощ за Украйна и въобще за цялостния поглед към "специалната военна операция" от страна на Русия.

Нещо повече - президентът Румен Радев използва празника, за да държи политическа реч, маскирана в контекста на деня, на който честваме и 146 г. от Априлското въстание. 

Кирил Петков гостува в бТВ и мина "по целия конспект", като опита да не бъде остър по отношение на Радев, а призова за диалог. По думите му, Украйна е поискала от България ремонт на военна техника. И това ще получи - но то било повече, отколкото "да се дадат няколко гранати".
Денят започна с прословутия вече казус за военната помощ за Украйна. Според уволнения и обжалвал освобождаването си директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, страната ни изнасяла оръжие за атакуваната държава още от първите дни на войната, като това не било никаква изненада го хората в бранша.
Той пък е в конфликт с уволнилата го Корнелия Нинова, съзира странни съвпадения за освобождаването си.
Русия се похвали, че поразила предоставено на Украйна американско въоръжание.
А Украйна се похвали с визита на председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси - най-високопоставеният американски държавник, посетил Киев от началото на руското нашествие.
Още една популярна дама, но в много различно поприще - Анджелина Джоли, е в Украйна и шашна посетителите на кафене в Лвов.
На 1 май се труди и Мая Манолова, която направи пореден "ъпдейт" на проекта си. Към "Изправи се" вече има "България". Тя заяви, че 130 дни толеранс към властта стигали, време било да се "спре с подмяната". Поиска нов социален договор.
А в белгийския град Гент едни българчета дадоха нещо на Украйна с ангелските си гласове - детският радиохор на БНР пя на събитие, организирано от диаспората ни там. Целта му бе набиране на дарения за атакуваната страна.
Папата за пореден път осъди руската инвазия.
А НАТО започва учения в Полша, които са обичайни. Дано такива и да си останат, но това зависи най-вече от Кремъл.