Знаете ли къде се намира най-добрият пъб в света?

А кой е най-младият пивовар в света?

Отговорите на двата въпроса са в малкото фламандско градче Ейзеринген,, на 20 километра от Брюксел.

Кръчмата не бие на очи с мащаби. На пръв поглед може да изглежда  доста невзрачна. Названието ѝ се разчита само отблизо. То е In de Verzekering tegen de Grote Dorst и в превод от холандски език означава „На сигурно място срещу голямата жажда“.

Така изглежда кръчмата отвътре, когато е пълна.

Вътре обаче се оказва, че това е малко и уютно местенце. Собственик е Кюрт Панеелс.

Пръв негов помощник е 21-годишния му племенник Ян. В неделя той изпълнява ролята на гид из малкото заведение и не се уморява да разказва неговата история. Все пак това е най-добрият пъб в света и клиентите се интересуват от подробности.

Бирарията е построена още през 1842 г.  с тухли, останали след градежа на местната църква, разположена точно отсреща

Ян Панеелс е пръв помощник на чичо си Кюрт.

Името на кръчмата е дадено от двама барони, живели в замъка зад къщата. До 2000 г. заведението принадлежало на жена от градчето. Част от него била и сладкарница.

След като навършила 80 г., местната жителка рлешила да се оттегли. А Кюрт Панеелс решил да купи кръчмата и да я запази. Само й прави малък ремонт.

„Дядо ми Марсел много я обичаше, защото идваше да изпие някоя друга бира в нея. Затова решихме, че ще е срамота такова наследство да изчезне. Решихме, също че името е наша местна традиция, и няма да го променяме. “, обяснява младият Ян.

Ян Панеелс е седнал на маса отвън заедно с дядо си Морис.

Бирарията обаче работи само в неделя и на църковни празници. Причината е, че собственикът Кюрт е градинар. Той си има бизнес, а пъбът е само хоби.

Пивоварната е само на километър от нея. Неин собственик е Ян Панеелс. Той се захваща със занаята още на 15-годишна възраст и така става най-младият пивовар в света. Започва в началото с приятел на баща си.

Днес там се варят 6 вида бира от марката „Гронкел“. Тя е наречена на човека, дал преди два века името на региона Пайотенланд, простиращ се между реките Зене и Дендер. Това е Францискус-Йозефус де Гронкел - виден адвокат от Ейзеринген.

За посетителите е предвидена и специална тераса до самата църква.

Единствено в този регион се произвеждат бири от вида гьоз и крик. Ян Панеелс вари също видовете ламбик, който се прави чрез спонтанна ферментация на диви дрожди, виреещи единствено в Пайотенланд. 

Всъщност става дума за бира от типа кисел ейл, в който не се слага изобщо захар. Част от продукцията включва и плодов ламбик.  Ейлът може да е троен или четворен в зависимост от съдържанието на алкохола.

Това обаче е микропивоварна, която произвежда годишно една 80 хектолитра, или 8000 литра. Затова бира „Гронкел“ може да се намери само в региона около Ейзеринген. В Брюксел тя почти липсва.

Докато разговаряме с пивоваря и дядо му Морис, на едната съседна маса седи компания от Китай, а на другата - от Канада.

Гости от Китай са дошли да опитат бирата в Ейзеринген.

Ян Панеелс изтъква,  че е обичайно тук да идват хора от цял свят:

Именно от случайно посещение на американски туристи кръчмата с дългото и сложно, но запомнящо се название, придобива световна известност. Това става благодарение на реномирания американски сайт RateBeer („Оцени бирата“). Първите отзиви за бирарията в Ейзеринген се появяват през 2009 г. Лавината от посещения не закъснява, въпреки че заведението работи само в неделя. През 2016 г. то е обявено за бар номер 1 в света и държи първенството до днес.

Пъбът си има редовни посетители сред местните жители, които идват там след посещение на църквата. По-рано през деня е имало посетители от Бразилия, Полша и САЩ. Понякога идват и австралийци.

„Особено ни харесва това, че х1ора от града седят до хора от цял свят и просто си говорят, Чудесно е да видиш как непознати общуват помежду си“, споделя Ян Панеелс.

Названието на кръчмата може да бъде разчетено само отблизо.

Пандемията от COVID-19 е нанесла сериозен удар по бизнеса. Кръчмата не е работила година и половина.

Макар че след най-тежкия период на заразата властите в Белгия разрешили отварянето на заведенията, собственикът на пъба в Ейзеринген решил да не го прави. 

„Не искахме да налагаме толкова много ограничения на хората, които идват тук. Искахме да е толкова забавно, колкото беше и преди“, споделя Кюрт Панеелс.

Вратите на „На сигурно място срещу голямата жажда“ били наново отворени едва миналото лято.

Четворният ейл от марката "Гронкел" е награден със златен медал на конкурс във френския град Лион.

Всяка година Ян и чичо му Кюрт организират заедно с Аасоциацията на любителите на бирата гьоз Нощ на голямата жажда. Това е нещо като международен фестивал на гьоз и крик в региона. Правят го обикновено през април.

Тази година обаче такова мероприятие не е било проведено. Хората не са били сигурни дали всичко ще мине нормално толкова бързо след края на мерките срещу COVID. Но догодина със сигурност ще има.