Лошо време, липса на туристи поради все още затворени граници, страхове от зараза.

Тези, а и други фактори станаха причина в Белгия да не потекат реки, а засега само поточета от бира.

Въпреки периодичните превалявания собствениците на тази бирария на "Гран плас" дори не отвориха чадърите отвън.

Оптимисти таяха големи надежди за вчера, когато в страната след тримесечна пауза заради корнавируса отново заработиха ресторантите и кафенетата. Това обаче не се случи.

„Не смеем дори да дадем прогноза колко бира ще бъде изпита след отварянето. Но се опасяваме, че няма да е много“, коментира пред Клуб Z Саймън Спилейн – директор на базираната в Брюксел асоциация „Пивоварите на Европа“. Тя включва пивовари от всички страни членки на ЕС, Норвегия, Швейцария и Турция.

Той изтъкна споменатите в началото причини. Повечето заведения по това време са на открито. Но сега има застудяване. Освен това заведенията не могат да работят с пълния си капацитет поради изискванията за социално дистанциране.

Спилейн обаче добави още няколко твърде тревожни тенденции.

„Само в Белгия пивоварната промишленост се е сринала с 40 на сто. Представете си колко е това. Почти половината. И никой не знае колко бързо браншът ще се изправи на крака“, изтъкна той.

Редица малки пивоварни, предимно по-нови, принудително са спрели работа. За някои от тях изобщо не се знае дали ще заработят отново някога. Те са разчитали предимно на хотели и ресторанти. И точно това ги е сринало.

Друг неприятен факт е, че за неопределено засега време баровете трябва да затварят в 1 часа. Това ще им попречи да реализират големи печалби. А наемите, които плащат, са много високи.

И наистина, заведенията на централния брюкселски площас „Гран плас“ бяха дори не наполовина, а почти празни, убеди се Клуб Z.

Вътре в заведенията обаче картината бе доста по-различна.

Гъркът Димитрис, който държи бирарията Au Brasserur („При пивовара“), бе готов да заплаче. В заведението звучеше „Лед Зепелин“ - всички знаят, че точно тук могат да слушат тази знаменита банда.

„Обикновено едва са минали три хита на „Лед Зепелин“, а хората вече започват да хълцат от изпитото количество бира. Дали ще доживея пак да видя това?“, чудеше се човекът.

Само по 2-3 маси отвън са заети в това и в други заведения в района.

Разбира се, на „Гран плас“ ходят предимно туристи от чужбина. А Белгия все още не е отворила границите си. Очаква се това да стане на 15 юни. И надеждите са поне в центъра положението в бирариите да се „позакърпи“.

Доста по-пълни бяха заведенията на площад „Люксембург“, разположен срещу Европарламента. Логично – там се отбиват много хора, работещи в ЕП, а и в други офиси в района.

Отвътре заведенията бяха сравнително пълни. В кръчмата The Beer Factory келнерите се похвалиха с доста добър оборот. Особено търсени били две марки бира – Tongerlo и набиращата напоследък голяма популярност Super 8.

Все пак градът се съживява. И надеждите са, че съвсем скоро потеклите от вчера поточета от бира в Белгия ще станат реки.