Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

2014 г. с целия си драматизъм в национален политико-икономически план вече е в историята.

А какво би било, ако двама души в държавата не се бяха скарали?

Сещам се за няколко неща, които биха се случили с доста голяма вероятност:

Първо - първият гордо щеше да вее мустак и да позира с поредната награда за банкер, бизнесмен и най-влиятелен българин.

Второ - вторият щеше да разпределя корпулентни порции от "Южен поток", който Путин нямаше да спре.

Трето - една банка щеше да продължава да раздава 8-9 процента лихва и нямаше да хазната да изхарчи едни излишни 3,7 млрд. лева, за да покрива законовогарантирани депозити.

Четвърто - кредитният рейнинг на държавата нямаше да бъде понижен.

Пето - министър-председателят нямаше да се казва Бойко Борисов, а Пламен Орешарски.

Шестото обаче е важното, а именно, че ако до всичко това могат да доведат личните отношения между двама души, то значи нямаме нито политика, нито икономика, нито европейска демокрация.

В случай че се абстрахираме от злободневните събития с тежки последици ще видим, че гражданското общество всъщност ефективно не е мръднало ни на йота (главното действие пак е зад кулисите). Че парламентарната ни демокрация е заменила един "златен пръст", скрит под пластмасова маса, с друг - също толкова неприемлив  и че като цяло още не сме намерили място между изтока и запада. Ще видим, че нито крахът на пенсионната система, здравеопазването и образованието не са видели светлинката в тунела. За правосъдието е излишно да говорим. 

А икономиката? 

Опитайте се да се сетите нещо съществено в посока "действие - резултат". Енергоразпределителните дружества бяха притиснати, но това не доведе до нищо. Инвеститори през 2014 г. не дойдоха. Руските туристи намаляха заради украинската криза. За еврофондовете годината бе нулева.

И все пак през годината напук на общия новинарски поток с марка БГ имаше две важни неща за икономиката. Едното бе сделката за "Телерик". Това една компания, която за хората, несвързани със сектора "Информационни технологии", не говори нищо. Но за тези, които имат поне малко вземане-даване с програмиране, бе звезда далеч преди да бъде продадена за 262 милиона долара. "Телерик" наистина е паралелна реалност, в която действат собствени правила, които нямат нищо общо с всеобщото безхаберие по цялята Татковина. Опитайте се да се сетите за фирма, която инвестира в конкурентите си. Все едно бТВ да организира курсове за обучение за кадри на Нова телевизия или "Мтел" да разкрива тайните на пазара си на "Виваком".

"Телерик" обаче от години прави точно това - обучава конкуренти, следвайки принципа, че ако се подобри нивото на конкуренция, ще се постигне и повече креативност, нови идеи, брейнсторминг. Една малка фирма решава, че може да промени образователната система, предприема действия, инвестира и постига уникални резултати, оценени по цял свят. 

Но "Телерик" е изключение. 

Второто важно събитие през годината също бе такова. Става дума за компанията "Булсатком". Сателитният оператор получи огромно финансиране от банков консорциум от европейски и американски банки за изстрелването на първия български чисто търговски спътник и изграждането на нова мобилна мрежа. Американската банка за експортно кредитиране Ексимбанк подкрепи проекта със 150 милиона долара, което е най-мащабното финансиране на проект в България, а след по-малко от две години БГ сателитът ще полети към Космоса от Кейп Канаверал.

И двете новини - и за "Телерик", и за "Булсатком" останаха извън светлината на прожекторите. Продажбата на софтуерния разработчик, за която бяха получени толкова пари, колкото от приватизацията на държавния мастодонт БТК, се оказа, че не е новина за националните телевизии. На церемонията на обявяването на финансирането на "Булсатком" в столичния хотел "Шератон" американската посланичка Марси Рийс недоумяващо търсеше с поглед някакъв представител на служебното по това време правителство на Георги Близнашки. Не го намери. Никой от тях не дойде.

"Телерик" и "Булсатком" всъщност са обратното на дълбоко загнезденото  в националното ни съзнание схващане, че някой трябва да направи нещо, за да се оправят нещата. Всъщност нещата се оправят тогава когато държавата не се опитва да помага. 

Достатъчно е само да не пречи.

Ключови думи

Коментари

Рубль начал год падением на фоне обвала цен на нефть Падающие цены на сырье и переориентация инвесторов с развивающихся рынков на доллар США делают перспективы рубля достаточно мрачными. » Подробнее

SRQBoyboy

Рублата отива там, където и е мястото - на боклука. Ами да, руските акции бяха обявени за "боклук" още в средата на минмалата година. Пеняйте на Путлера, ето он виновать?

Пичкоманда

Единствената роля на държавата е да защитава гражданите от самите тях. Т.е. да бъдет пазител на законността. Всяка друга нейна намеса в частния сектор рано или късно води до крах. А когато държавата не изпълнява своите задължения и не може да гарантира сигурност на капитала, капиталът си намира друга държава. Толкова е просто.

SRQBoyboy

Тази статия трябва да бъде преведена и изпратена за колективно четене в Белия дом на Обама. 2014 новите държавни регулации бяха над 3000, за 2015 искат д поправят рекорда. Само си спомням над 2000-те страници на Obamacare - новот здравеопазване, което обещава да досъсипе бюджета на оцелелите индивиди от средната класа. В най-свободната държава на света искат по най-несвободен начин да те вкарат в държавната кошара на задължителното здравно осигуряване. Няма страшно - скоро ще ни лекуват роботи, може те да имат повече съчуствие към Създателя си, кой знае?

Страшно постижение - една българска фирма се е продала за много пари на чужд собственик, щото очевидно е печеливша, а друга се е заробила с огромен кредит, който вероятно ще доведе до фалита и или отново до продажбата и на чужд собственик. Много положителни събития, нема що!

?

Тъпанар.

Много си зле

Даже да се пусне български спътник пак не е достатъчно нали? Или частна компания създадена от четирима човека преди 10 години да се продаде по - скъпо от държавна такава, създадена и хранена от ЦЕЛИЯ български народ 80-100 години (и аз не знам колко)... Може би Соросоидите са решили да пуснат спътника за да наблюдават и контролират целия ти живот :). Айде по - ведро. Не целия свят е конспирация. Ами ако просто са видели че са достигнали максимума си и искат да рискуват всичко за да стигнат до следващото ниво?

Пиши на български, бе ахмак. Това да не ти е руски сайт.

K. Georgiev

Нека допълним - Ако 2ма човека не се бяха скарали... - Седмо банката щеше да фалира през 2015 или 2016та, не с 4 милиарда дупка, а с 6-7 ако вземем в предвид темповете на растежа и. Недейте извърта така нещата сякаш видите ли проблема с КТБ е личен конфликт. 4 милиарда дупка към кухи фирми не е личен конфликт. При всичките проверки и стрес тестове такава огромна дупка да остане незабелязана означава ясна намеса на множество институции по един или друг начин.

Алекс

Ако автора е толкова влюбен в Ореха да си го вземе в къщи и да не го пуска навън. За третото условие на Автора или му липсва информация или е от заверата по ограбването. Виж за двете сделки на 100% е точен.

Ицо

, Ако управителите на Булсатком и всички "нямащи общо с Булсатком" фирми, продължават да бъдат тези некомпетентни слабоумни селяни предполагам, че (ако) сателита излети успешно то той обезателно ще се вреже в Стара Загора, ще отскочи до Цариградско шосе и там, ще довърши останалото за да е наистина полезен!

Ако имаше правителство Телерик нямаше да бъде продаден, а спътникът на Булсатком щеше да е финансиран от държавата.

до безименния January 7, 2015 at 4:32:40 PM GMT+2

Абее, как така навърза правителството с продажбата на телерик. Идеята на създателите на такива компании е след като достигне нужния пик в цената да бъде продадена.

Подзаглавие

Не съм съгласен с подзаглавието - Истинската икономика започва там, където свършва държавата. По - вярното e - Истинската икономика започва там, където държавата е силна! Ако държавния ни апарат беше силен и мощен, първо, второ, трето и десето нямаше да се случат, а като Телерик и Булсатком, ще има още много примери. Въпреки, това и двете фирми са за пример. Но защо да отиват в чуджи ръце?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.