Индонезийският президент Джоко Уидодо е поканил президента на Украйна Володимир Зеленски на следващата среща на Г-20, съобщи самият Зеленски в Twitter.

Двамата лидери са разговаряли днес и Зеленски е благодарил на индонезийския си колега за ясната позиция на страната му в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Благодаря отново за поканата да присъствам на срещата на Г-20", пише Зеленски.

Преди дни Блумбърг съобщи, че Индонезия първоначално не е искала да приеме Зеленски като пълноправен гост на срещата на високо равнище, която ще се осъществи в Бали през ноември тази година, въпреки призивите на много западни държави за това. Днешната покана обаче е недвусмислена.

За индонезийците това може да се превърне в дипломатически и логистичен кошмар - ако руският президент Владимир Путин реши лично да отиде на срещата. А неговото евентуално присъствие поначало ще създаде проблеми, тъй като немалко лидери обявиха, че няма да седнат на една маса с московския диктатор.

Самият американски президент Джо Байдън обяви в края на март, че Руската федерация следва да бъде изключена от Г20 заради войната в Украйна - и че обсъжда тази идея със свои съюзници като Белгия.