Няма лошо човек да си променя мнението, но и не е лошо г-н Морфов да обясни какво е е променило в мнението му за управляващите, че да приеме назначаването си за директор на театъра, който искаше да напусне преди месец в знак на протест срещу парламента, министър-председателя, министъра на културата, председателя на комисията по култура. 

Вени Марковски

Това написа във фейсбук Вени Марковски - председател на българското "Интернет общество" и активен коментатор на всичко, случващо се в България. С този си пост г-н Марковски всъщност зададе един въпрос, който вълнува немалко хора в социалните мрежи от днес по обед, когато стана ясно кой е новият и. д. директор на "Народния театър". За целта блогърът дава две отправни точки: 

1) 5 януари 2015 г., Министерство на културата:

"НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ E РЕЖИСЬОРЪТ АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ 
Режисьорът Александър Морфов е новият директор на Народен театър „Иван Вазов”. 
Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Александър Морфов ще ръководи академичната трупа до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността „директор” на НТ „Иван Вазов“. "

2 декември 2014 г., различни български вестници:

"Режисьорът Александър Морфов напуска Народния театър "Иван Вазов" в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни. Това е потвърдил самият той пред БГНЕС тази вечер.

"Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заявява Морфов."