Украйна вероятно ще превземе град Купянск до 72 часа. Това обявиха експерти от американския мозъчен тръст в сферата на сигурността "Институт за изследване на войната". Според специалистите украинските сили са се придвижили на около 20 км от града и ако успеят да го освободят, сериозно ще нарушат комуниационните линии на руската армия в региона.

"Руските позиции в тила на Харковската област са изложени на допълнителни украински навлизания и украинските сили вероятно ще завладеят Купянск през следващите 72 часа. Загубата на Купянск и други зони от тила, критично важни за комуникационните линии по земя, сериозно ще навредят на руските усилия да подпомогнат офанзивните и дефанзивните операции, но няпълно да прекъснат комуникационните линии с Изюм", отбелязват те.

Пространството между Изюм и града Харков представлява фронтовата линия между украинските и руските сили. 

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в среднощно видеообръщение, че украинските сили са освободили повече от 1000 кв. км. територия в Харков от началото на септември.

"Нашите герои освободиха десетки селища. И днес това движение продължава има нови успехи", заяви държавният глава. "Повече от 1000 кв. км. от нашата територия бе освободена от 1 септември".

Зеленски благодари за решението на САЩ от вчера да изпрати 675 милиона долара военна помощ за украинската армия, както и за пакета от 1 милиард долара, които Украйна предстои да получи от няколко европейски държави.

"Всяка една от тези стъпки на нашите партньори оказва сериозно въздействие върху силата на нашата страна, както и върху отбраната на цяла Европа срещу руския терор", обяви той.