Държавната агенция за национална сигурност е влязла на проверка в "Булгаргаз" и Министерство на енергетиката. По информация на БНР са изискани документи, свързани с работата на предишното ръководство на обществения газов доставчик. 

Новият шеф на дружеството - Деница Златева, потвърди новината. 

"Служители на ДАНС днес посетиха дружеството, представиха въпросник с документи, свързани с досъдебно производство, заведено за периода на предишното управление на "Булгаргаз". Ние ще съдействаме с всички документи, ще ги представим в срок. И всъщност входираха писмо с изискуемите документи. Нямало е други действия от ст страна на служителите."

Документи, свързани с работата на "Булгаргаз", са поискани и от Българския енергиен холдинг. Това е направила Националната следствена служба.

Все още не е ясно какво точно се проверява, но предишното ръководство, назначено от правителството "Петков", бе обвинявано от опозицията, че е сключвало неизгодни сделки, които са оскъпили цената на природния газ до България. Твърди се, че това е ставало с използването на т.нар. посредници след спирането на руския газ до страната ни. Той бе спрян след едностранна и незаконна дерогация на дългосрочния ни договор от руската компания. 

Малко по-късно през деня служебният министър Иван Демерджиев даде да се разбере, че вероятно става въпрос за сигнала на ГЕРБ за определяната от нея като посредник фирма "МЕТ". Демерджиев бе гост в ефира на бТВ, като в отговор на въпрос посочи, че не само ДАНС, но и МВР извършвало проверки по различни сигнали. "Имаме конкретни сигнали, има конкретни сектори, където има съмнения за корупционни практики", заяви той. И "открехна", че става въпрос за "препродаване на ресурси на по-ниски цени от пазарните в момента" и че "в някои от сигналите става дума и за посредници".

"Да, проверяваме сигнала на ГЕРБ. Поне в МВР не беше работено по този сигнал, сега се работи", посочи Демерджиев, който категорично отрече МВР да било част от предизборната кампания. Проверявани били всички партии по различни сигнали.

Министрът вярвал, че по някои тези сигнали ще се открият престъпления, в т.ч. относно "лица, които под една или друга форма са участвали в управлението".