Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) направиха показно днес как ще гласуваме с машина и как изглеждат и електронната, и хартиените бюлетини. Промяна спрямо предходните избори няма. Е-бюлетината ще е на две страници, като Росица Матева и Цветозар Томов подканиха избирателите да направят преглед на гласуването си преди да финализират процеса и да пуснат хартиения отрязък в урната.

Макар вчера посоченият изпълнител на всички дейности около организацията на вота - частната фирма "Сиела Норма" да обяви, че тепърва у нас пристигали експерти от Панама и САЩ за "доработки в софтуера", от комисията днес посочиха, че се работи по инсталирането на демо версията на устройствата за разяснителната кампания и скоро предстои 396 от тях да бъдат разпратени към областните управи, а оттам и към населените места - за "упражнение" на желаещите.

Регистрирани за вота са 5334 кандидати, 1297 от които в две листи. Или общо кандидатурите са 6631. Заличени са били 9 - 7 души с двойно гражданство и двама, защото не са имали навършени 21 години.

Подадените заявления за гласуване извън страната са 50 900, само 23 от тях - на хартия.

"Тоест, може би е време да електрониирме изцяло този процес", отбеляза Томов. 

Предстоят разговори с партиите за излъчване на техните членове в секционните избирателни комисии. 

Договорът със "Сиела" обаче оказа се, още не е подписан. От ЦИК чакали "още един-два документа" за представяне.  

В обществената поръчка е записано и доставянето на 33 броя четци за преброяване на разписките, но ЦИК още не е взела решение ще се прави ли такова, къде, от кого и кога. Това е проблем от няколко избора насам - трябва ли да се броят всички разписки, за да се сравнят с броя в машинния протокол, или да се броят извадково - в СИК, избрани на случаен принцип. Решението е на комисията, като веднъж имаше извадка, но на последния вот миналата година се броиха всички разписки.

Няма да има специално обучение на членовете на СИК в чужбина, за да се предотврати критичното на места забавяне на процеса, стана ясно още днес. Обучени, но на място в България, ще са само пратениците на държавата в секциите зад граница.

Малко над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 2 октомври според анализ на Министерството на външните работи (МВнР), заяви и постоянният секретар и председател на Работна група "Избори" в МВнР Иван Кондов на брифинг във ведомството малко по-рано днес, предава БТА.

Той обясни, че предстои ЦИК  да разгледа някои предложения на общностите зад граница, като броят на секциите може да достигне до 760. 

По думите му все още няма разрешение за разкриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, тъй като те дават разрешение за разкриване на секция на точен адрес, но въпреки това има формално съгласие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия. 

На миналите избори гласуваха над 230 000 души, при подадени 55 000 заявления. "В зависимост от нивата на активност, ще видим колко граждани ще бъдат дописани, обясни Кондов". Зам.-председателят на работната група Калин Анастасов добави, че за вота през октомври се очаква да бъдат дописани около 150 000 души. Той представи подробни данни за предстоящите избори.

Според тях зад граница вот ще се проведе в 62 държави. На изборите през октомври в чужбина ще се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по - голямата част ще има 2 машини. Това са със 100-ина машини повече от предходните избори през ноември 2021 г.  

Анастасов отбеляза и, че предстои да бъдат изпратени около 700 000 бюлетини и изборни книжа, както и че ще бъдат назначени 4200 души, членове на СИК. Кондов пък припомни, че на тези избори, след отпадането на Закона за извънредното положение, няма да може да се гласува с изтекли документи.