Министърът на здравеопазването Петър Москов е утвърдил в края на 2014 г. провеждането на обществена поръчка за изготвянето на "Анализ на информационните процеси в системата на здравеопазването в България". Поръчката е обявена в последния работен ден на 2014 г. - 30 декември от МЗ. Прогнозната ѝ стойност от 66 000 лв. с ДДС, съобщава БГНЕС.

В заданието на поръчката е посочено, че трябва да се извърши преглед на "информационните потоци, участници, процеси, отговорности, използвани информационни системи на базата, на които в последствие може да бъде разработена функционална спецификация на здравно-информационната система".

Проектът би трябвало да се заплати с европейски средства, става ясно от документите за конкурса, но не е уточнено по коя оперативна програма трябва да се осъществи. Подборът на изпълнител ще бъде на "икономически най-изгодна" оферта. Срокът за подаване на офертите е 13 януари 2015 г., а участниците трябва да са изпълнили поне един договор със сходен предмет на дейност през изминалите три години.

Обявяването на обществената поръчка се осъществява на фона на стремежа до края на 2015 г. да се въведе напълно системата за електронно здравеопазване. От заданието на обществената поръчка не става ясно и дали "Анализът на информационните процеси в системата на здравеопазването в България" е съобразен със стратегията за реформи в сектора.