Кметът на Варшава Рафал Тшасковски наскоро обяви, че "Шпионово", легендарен жилищен комплекс, който преди е принадлежал на руското посолство в Полша, става собственост на града. Градските власти от своя страна решиха да го прехвърлят за ползване на украинската дипломатическа мисия срещу символична такса. Решението беше историческо, тъй като властите на Варшава се бореха от години за разрешаване на спорния имот. В същото време "Шпионово" не е единственият руски "анклав" във Варшава. 

"Къщата на шпионите"

"Шпионово", или "Къщата на шпионите", е един от най-мистериозните жилищни райони на полската столица. Комплексът е построен през втората половина на 70-те години. Там живееха съветски дипломати със семействата си, служители на посолството и търговското представителство. Този комплекс имаше автономно топло- и електрозахранване, имаше и собствена система за пречистване на вода. След падането на комунизма в Полша съветските дипломати напуснаха апартаментите си и сградите бяха празни. Според една от градските легенди в този комплекс е монтирана апаратура за подслушване и записване на разговори – откъдето идва и неофициалното име на комплекса.

„Комплексът е много сложен“, казва Марек Слодковски от екипа за изследване на изоставените сгради на Urbex Polska пред TVN в Полша. Марек, заедно с колегите си, влязъл в "Шпионово" още преди да бъде решено тези сгради да бъдат прехвърлени на украинското посолство.

„Когато влязохме вътре се оказа, че има не просто апартаменти, а град в града. Имаше фризьорски салон, кино, фитнес, сауни. Във фризьорския салон имаше инструменти точно както са останали. Там беше календар за 1998 г. на стената“, добавя Марек Слодковски.