Евродепутати призоваха Съветът на ЕС да даде зелена светлина за преговорите за присъединяване с Република Северна Македония (РСМ). Според тях страната изпълнява условията, а допълнителен стимул е геостратегическият контекст, свързан с агресията на Русия в Украйна.

Официалното начало на преговорите ще бъде инвестиция в доверието в ЕС, както и в стабилността, просперитета и текущите процеси на помирение в региона на Западните Балкани, изтъкват членовете на парламентарната комисия по външни работи. Те одобриха доклада на РСМ българския евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) с 66 гласа „за“, 4 „против“ и 5 „въздържал се“.

Докладът оценява напредъка на РСМ. В него се отправя призив Съветът официално да започне преговори за присъединяване и с нея, и с Албания, особено в геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Текстът призовава ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността по отношение на стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани, както и да демонстрира европейско единство и пълната си политическа ангажираност по отношение на разширяването на Съюза.

Евродепутатите изразяват съжаление, че Съветът все още не е започнал отдавна закъснелите преговори за присъединяване със Скопие и Тирана. Този неуспех подкопава общественото отношение към ЕС и представлява сериозна заплаха за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада, като се подчертава, че и двете държави са изпълнили условията, определени от Европейския съвет, и са постигнали трайни резултати.

Членовете на парламентарната комисия приветстват ПСМ за непрекъснатите ѝ усилия за укрепване на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната власт и правата на малцинствата, за борбата с корупцията и организираната престъпност, за реформата на публичната администрация и за укрепването на свободата на медиите. Приветства се и трайният й ангажимент към евроатлантическата рамка за сигурност, както и пълното привеждане на страната в съответствие с външната политика и политиката на сигурност и отбрана на ЕС в отговор на руската агресия срещу Украйна.

Текстът също така отбелязва рисковете от увеличаване на икономическата и енергийната зависимост от Китай и Русия и изразява загриженост заради уязвимостта и зависимостта, произтичащи от финансираните от Пекин инвестиционни заеми в целия регион.

Депутатите приветстват политическия импулс за конструктивна ангажираност между България и Северна Македония и насърчават двете страни бързо да намерят взаимно приемливо решение на неуредените двустранни въпроси. Целта е да не се забавя допълнително и да не се възпрепятства присъединяването на бившата югославска република към ЕС.

„Северна Македония демонстрира най-добрите резултати в областта на демократичния преход в региона на Западните Балкани и напълно се присъедини към външната политика на ЕС в отговор на руската агресия срещу Украйна. Като се има предвид по-широкият геостратегически контекст и това, че страната постигна устойчиви резултати, ние призоваваме за официално започване на отдавна забавените преговори за присъединяване. Приветствам положителния ангажимент за решаване на неуредените двустранни въпроси и призовавам България и Северна Македония незабавно да намерят взаимно приемливо решение", заяви авторът на доклада Илхан Кючюк.

След днешното гласуване докладът ще бъде внесен в пленарна зала по време на сесията на 18 и 19 май.