Олимпийската вицешампионка по фигурно пързаляне от "Пекин 2022" Александра Трусова (Русия) иска да изпълни петорен скок, предаде БТА.

"Поставих пет четворни скока във волната си програма, за да печеля състезания. Разбира се, много исках първо да ги изпълня чисто. Много ми е трудно да стоя на едно място.

Трябва да уча нещо ново, харесва ми. В спорта трябва да победиш първо себе си. Трябва да се подобряваш постоянно", каза Трусова в интервю за канала Waction в YouTube.

Фигуристката добави, че иска да изпълни скок от пет оборота преди всички останали.

"Петорен скок? Бих искала да се опитам да науча такъв. Ако се получи, искам да го направя първа. Не само сред жените. Все още никой не е опитвал петорен скок", допълни Трусова.

Тя е първата фигуристка в историята, която изпълни четворен луц, тулуп и флип на състезания под егидата на Международния кънки съюз. Рускинята беше първата, която направи два четворки в една програма, а също и първата, която приземи три четворки.

В Пекин 17-годишната Трусова стана първата фигуристка, която направи пет четворни скока в една програма. Тя е сребърна медалистка от Олимпийските игри, бронзова от Световно и двукратна бронзова медалистка от Европейски първенства.