Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години."

     Чл. 407, Наказателен кодекс на република България

По този текст от Наказателния кодекс прокуратурата обвини седем души от Пазарджик, които все още са в ареста. Помните онази операция в края на ноември, в която се включиха 40 прокурори, 70 агенти на ДАНС и 300 служители на МВР. Тогава станалите популярни като „имамите“ бяха обвинени, че са извършвали „пропагандна дейност за война по различен начин – словесно и чрез фотографии, колажи и видеоматериали в интернет с логото на „Ислямска държава“. По-късно „изтекли“ свидетелства на анонимни прокурори разясниха на публиката, че обвинените са споделяли във фейсбук възхищение от насилнически действия и призиви за война. После дойдоха празниците и забравихме.

Преди дни обаче попаднах на фейсбук общността „На всеки километър“. Администраторът публикува всекидневно огромен брой колажи, от които научих, че сме във война. Видях бронирани машини - „ликвидатори на последици от демокрация“, които били тръгнали към София.

Прочетох как всички „демократи и предатели“ ще бъдат избесени. Срещнах призиви за обръщане към оръжието, защото „в информационната война винаги губи този, който говори истината“.

Това място във фейсбук тиражира снимки на руска военна техника, комбинирани със заплахи кой къде и как щял да ги усети. Посланието е, че скоро целият свят ще бъде покорен от руската военна мощ. Обама е наречен „негър дебил“, а Плевнелиев - „аутист“.

Вова, този път не спирай до Берлин! Танковете до Лисабон закарай! Влез в Лондон и го изравни със Земята!“

Това пък е надпис под портрета на президента на Руската федерация. Най-често обаче крайната цел е Белият дом.

Най-лошото обаче очаква хомосексуалните, чернокожите и евреите... Разбира се, че е възможно всичко това да е само провокация или по-смела ирония. По-важно е как изглежда обаче на публиката. Изглежда като пропаганда на война и насаждане на омраза.

Ето още малко примери:

Представих си съдържанието на тази фейсбук общност с една съвсем лека редакция – вместо червеното знаме да беше поставен ислямският полумесец. Всичко останало е същото – омраза към Запада, нетърпимост към различните, призиви за покоряване на света, заплахи с оръжие. Абсолютно същите колажи се появяват и в ислямския свят, но тогава всички останали ги определят като джихадистки.

Вероятно подобни неща са видели и прокурорите, които обвиниха имамите от Пазарджик в проповядване на война и на антидемократична идеология. Не се наложи обаче още дълго да си представям и да търся прилики, защото открих във фейсбук общността и колаж, който няма нужда дори от споменатата лека редакция. Човек с ракети в раницата казва на американски войник, че „всичко, което имам в раницата, тази вечер ще стане твое“. За да не остане и капка съмнение за какво става дума, най-отдолу е добавен и надписът „Аллах Акбар“.

Потребители на социалната мрежа няколко пъти са докладвали тази общност на администраторите на фейсбук за наличие на реч на омразата, но засега последици няма.

Проблемът тук не са идеите, които едни споделят, а други не споделят. Един е свободен да харесва социализма, друг - да не го харесва. Един е свободен да приема различните, друг - да не вижда това за приемливо. Един е свободен да харесва Запада, друг е напълно свободен да го мрази. Но не и да призовава за физическо унищожение на този, когото не харесва. В България даже е и престъпление.

Проблемът е липсата на каквато и да било търпимост към различното мнение и директните призиви към насилие и война. Проблем е също, че подобни неща не ни правят изобщо впечатление. Или пък ни правят, само когато са онези, другите. Ислямските фундаменталисти са зло. Фундаменталистите на червеното знаме са просто симпатяги. Джихадистите са лоши, когато са от техните. Когато са си наши, стават добри. Хайде, за много години!

Ключови думи

Коментари

Й.Л.

Ясно е като бял ден: под ударите на закона попадат и Шаламанов и Плевнелиев! Не са рисували война, като по-горе - ама я приемат и пропагандират в проектозакони и доктрини. Ама нещо на автора за това не му се приказва - вероятно за да не се удължава много текстът, нали така?

Gogo

На прост и заблуден човек каквото и да му нарисуват - все за едно ще си мисли...

Г. К.

Увжаеми Й.Л., бъдете по-конкретен! За кои проектозакони и доктрини става дума? Защото аз съм ги изчел всичките, а в написването на много от тях участвах лично (с това си вадя хляба) и мога да ви гарантирам, че в тези документи никъде не се води пропаганда за война по смисъла на чл. 407 от НПК. Тъкмо обратното! Анализират се рисковете и заплахите за нашата (българската, не нечия друга!) национална сигурност и се очертават мерките за противодействие. България е една от малкото страни в Европа, а в света като цяло, чиито стратегически документи в сферата на националната сигурност имат изцяло и само отбранителен характер. За подбуждане на каква война тук може да става дума?! Ако Вие наистина сте чели внимателно тези документи (а не като дяволът Евнгелието), ще се съгласите с мен. Желая Ви приятен ден!

Комунизмът трябва да бъде ликвидиран, защото води до самоунищожение на човечеството.

Сибирь

Много ликвидатор,много нещо. После ред сълзи,ред сополи ! АЛО, АВТОРЕЕЕ , КОМЕНТИРАЙ ТОВА !

Митко Бомбата

Той и Хитлер така разправяше, че комунизмът трябва да бъде ликвидиран, и накрая комунистите го докараха до самоубийство

Развеселен

страхотна статия. Тези страници следва да се затворят, а администраторите им да идат на съд.

Sibir

значи когато на вашите страници някои призовават "да унищожим Русия", "Да бесим комунистите" и т.н.т. това не е джихад и е нещо нормално? Що първо не си извадите гредите от вашите очи? Когато всякакви недоразумения дошли на власт с купени гласове като Чехльо ,или с подменен вот като шаламанов обявяват Русия за враг ,преписвайки и (и с ваша помощ)всякакви грехове това какво е ? Когато нещото доебало се до ранг выншен министыр обяви Русия за по-опасна от Ебола и ИДИЛ,това какво е ?

Woland

Комунизмът трябва да се изкоренява до дъно със всички средства но без насилие и убийства без съд и присъда както е било едно време. На комунистите и техните деца не трябва да се дава достъп до власт и изборни длъжности. Пълна лустрация и да се остави пазарната икономика да ги постави на място.

Сибирь

"В България трябва да идват европейци, а не руснаци.Руснаците трябва да бъдат незабавно изгонени, а имуществото им национализирано," Ей това е от една медия,няма да казвам коя е !

Митко Бомбата

Че те руснаците са повече европейци от нас. 40% от територията на Европа е в Русия!

Orlin Stoytchev

Г-н Бедров, Благодаря Ви за тази статия. Благодаря, че от позицията си на публична личност и журналист биете камбаната за явните нарушения на българския закон, съдържащи се в тази гнусна страница. Аз лично докладвах страницата на администраторите на Фейсбук два пъти и получих отговор, че оплакването ми е било разгледано и било установено, че страницата не нарушава правилата на Фейсбук (нещо, което е абсурдно, четейки т.н. Facebook Community Standerds). Нещата трябва да се казват ясно - ние сме членове на ЕС и НАТО и когато се появява страница, в която се пропагандира унищожаването чрез война на Европа и САЩ, това е вражеска пропаганда! Не Европа и САЩ избраха да направят Русия свой враг, а маниакалният Путин реши да обяви Запада за враг. Много ми е любопитно кога българските служби, отговарящи за националната сигурност, ще се задействат по повод на тази провокация, за която са информирани.

Да бе, Путин покани НАТО да дойде до границите на Русия! Айде марш обратно у кочината!

Бедров, има лекинка разлика между Русия и ИД, ама човек като тебе, с обилно накиснат мозък в евроатлантическа пропаганда, няма как да го схване. Първо руснаците не са изклали за 1 година повече от половин милион души, болшинството от които християни. Второ Русия е официално призната държава, а ИД - не е. Трето, в Русия що годе се спазват правата на човека, а в ИД - не. Освен това родният Парламент по между другото прие декларация, че ИД е враг на държавата - не знам как ти е минало покрай ушите. А за Русия слава богу не можаха да приемат подобна идиотщина, въпреки огромните усилия на последните две правителства. А сега сам си направи извода защо за агитация в полза на Русия не могат да те арестуват или затворят, а за ИД-могат.

Инспектор Стрезов

Има разлика, драги, но тя не е в бройката изклани за година и половина. ИД е терористична организация, а Русия е държава агресор. С терористите се действа о един начин, с държавите агресори - по друг. А агитацията за насилие е подсъдна независимо дали се призовава да бъдат избити християните, евреите или американците. Но това е за мислещи хора, а не за празноглави патрЕоти.

i.bedrov

Отговарям на последния коментар, въпреки че е анонимен: Четете внимателно и ще разберете, че отношението към Русия изобщо не е тема. Всеки е свободен да разпространява позитивното си или негативно мнение за Русия или която и да е държава. Проповядването на война е съвсем отделно нещо. Удобно е да се размиват темите, но мисля, че ясно съм ги разграничил.

Така де, Бедров, ама и министрите от последното служебно правителство обявиха Русия за враг на България, че даже ни хвърлиха и в измислена кибервойна. Това не е ли същото? Нито дума за тях? Защо ли?

Index

А ти, подаде ли сигнал в прокуратурата?!

Стоян

Болшевишките лекета си се надъхват. Онлайн герой, а по улиците бягат като госпожици от всички- фашисти, анархисти, по-нервни обикновени хора. Бива ги да се правят на мъжкари само пред баби.

Сибирь

Девойко, 09.05.1945 говори ли ти нещо?

Стоян

Да, зимата е победила немците на тази дата. Немската армия е била далеч по-човечна от болшевишките изруди и се е поколебала да избие всички цивилни наливани в Сталинград и затова са се заседяли фатално дълго в непривични за тях климатични условия. Това прави болшевиките точно толкова войници колкото и онези с коланите с експлозиви. Само във вашата пропаганда сте мъже, и по бойните полета през годините и по улциите сега сте си просто устати измекярчета.

Милен

Много валидна статия, аз съм си мислел точно за същата аналогия с ислямистите

Тракиец

Бедров,в напъните си да защитаваш евроатлантически ценности,същите тези довели държавата ни до пълна разруха,освен ректални деформации,друго същественно не ще си докараш ;) !!!

Сибирь

И къде видяхте пропагандата на война? Имаше ли скоро народни протести в САщ? Имаше. Това прави режимът във Вашингтон антинароден. И на цитираната от Вас страница има призиви за свалянето на този очевидно антинароден и расистки режим. Това е по логиката на евроатлантическите ценности. Не ви харесва ? Сорри ,спомнете си Украйна. А ИД и циганите проповядващи фундаментализъм проповядват УНИЩОЖАВАНЕ на всички българи.

Orlin Stoytchev

Ето тук: https://www.facebook.com/smersh.bg/photos/a.305196933003488.1073741828.305176619672186/315601761963005/?type=1&pnref=story и тук: https://www.facebook.com/smersh.bg/photos/a.305196933003488.1073741828.305176619672186/315472548642593/?type=1&pnref=story и тук: https://www.facebook.com/smersh.bg/photos/a.305196933003488.1073741828.305176619672186/315642645292250/?type=1&pnref=story И на още десетки от колажите.

kop

Ей гнусняри руски, мощен кОр за вас отрепки нечовешки

володя

ега умреш

Кур за Руските

Русофилчета, мама ви ще еба, измет долна. Самообесете се веднага, или на който толкова му харесва в СССР да ходи при другаря Путкин. Аре ебете си путката майна.

Баджаков,Плювнев,Минджев и сие

АНАЛизът на Баджаков е много точен.Той всичко вижда и всичко знае.Той е послушен и Дядо Коледа(УСА)ще му даде подарък.Той е много добър и като един Душко-Добродушко ще помогне на някое бедно индобългарче.Той е умен и е солидарен към всичко с Colour-skin.И ако стане война,той ще брани Родината със задните си части и няма да нарани никого.

Инспектор Стрезов

За такива като тебе има едно изключително точно определение: Фабрика за лайна.

анмобг-горд Българин

Сега искам да кажа,има хубави изказвания и не до там такива.Хора запомнете едно:всеки,който е направил добро за България е хубаво,без значение дали е германец,русин,фашист или социалист! Аз зная,че злото на ционистите-уса,в.британия,израел,турция е огромно за света и нашата държава! Те са враг n:1 за изстрадала България,едно кътче от рая.Еврейте са и винаги ще правят това:да скарват народите,да разпалват войни и да търсят дивиденти от това и всичко,което за тях е угодно. Те направиха болшевишката революция и потопиха всичко в кръв,заради нея.Те скараха Германия и Русия,защото се страхуваха от тяхната дружба и сътрудничество с огромни суровини,учени и техническа мисъл-това НЕ СЕ ХАРЕСВА НА ТЯХ и уса,ни най-малко! Който има ум и очи ще види и разбере скритите истини,който няма ,ще плямпа като папагал. Да аз съм патриот-националист от бялата раса,с зелени очи,светла коса,и искам да живея,като такъв в такава бяла държава,без тъпи и прости създания с тъмен цвят на кожата. Да аз съм високо образован и искам обществото около мен да е такова с чувство за патриотизъм! Да искам да живея в такава Европа,която има затворени граници от вън,а не в еврогейско еврейски щати,командвани от кръвопийци североатлантици! Такава Европа,която държи на хората си ,а не на пришълци живеещи,като свине в средновековието! Да естествено е,че стария Ссср,няма нищо общо със сегашна Русия,която държи на своята си независимост и суверенитет,които са много по близо да нас Българите,отколкото,някакви тъпи и дебели янки,искащи да завладеят цялото човечество,покланяйки се на рогатия бафомет и ционисткото зло за,които обикновените хора и християни са гой-т.е.животни и пр. Да за сега само тя може да противостои на тази световна негативност! Да мога да продължа,но стига,проницателните хора ще разберат. България над всичко!!!с.п.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.