Продължават тежките боеве в Южна Украйна, включително в района на град Енергодар, близо до който се намира Запорожката АЕЦ, отчете днес британското военно разузнаване, цитирано от БТА.

То пише още във всекидневната си сводка, публикувана в "Туитър" от министерството на отбраната на Великобритания, че въпреки войната в Украйна Русия е започнала вчера с партньори стратегически маневри "Восток 2022" ("Изток 2022") - кулминацията на военните учения на страната тази година.

Москва публично обяви, че в ученията ще участват 50 хиляди военнослужещи, но е малко вероятно реалният брой на активните участници да е повече от 15 хиляди, отбелязва британското военно разузнаване. По негови оценки това се равнява само на около 20 процента от числеността на руските сили, участвали в предишните маневри "Восток" - през 2018 г.

Представянето на руската армия в Украйна подчертава, че стратегическите учения като "Восток" не успяват да й помогнат да поддържа способност да провежда сложни операции в голям мащаб, коментира британското военно разузнаване.

Според него такива маневри преминават при до голяма степен предварително подготвен сценарий, не насърчават инициативността и основната им цел е да впечатлят руските лидери и международната аудитория.