Съдебната реформа е необходима, защото нямаме доверие в съдебната система и заради това се обвиняваме в криминални зависимости. А това прави политическите разговори и търсеното съгласие по определени теми невъзможни. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от парламентарната трибуна.

В отговор шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова му поиска публично извинение и отричане от всичко, което той и неговата формация са говорили за нейната партия.

Повод за декларацията на Иванов бе вчерашното закриване на специализираното правосъдие, както и решението на Софийския районен съд, според което арестът на Бойко Борисов е бил незаконен.

"Вчера ние закрихме една институция, която беше политичека злоупотреба. Тя беше създадена, за да се избегне необходимостта от истинска реформа. Беше създадена, за да изпълни програмата "ние ги хващаме - те ги пускат".

Да престане нормалният съд да пуска нарочените от тогавашното правителство. Тя беше паралелна структура на нормалното правосъдие. Ликвидацията на тази стурктура беше много важна крачка към нормализация", каза Иванов.

И допълни:

"Ние не спорим просто за идейни различия. Ние се обвиняваме взаимно в криминални зависимости. Това разделя българския политически живот така, че е морално недопустимо да се търси съгласие.

Немислима е възможността за търсене на национални консенсуси. Самата възможност за някакъв разговор е поставена под въпрос, защото сме се нарекли престъпници. Не можем да се съгласим, че това е работа на съдебната власт, защото й нямаме доверие, защото не можем да я реформираме."

Иванов заяви, че трябва да има съгласие за реформа на правосъдието в България.

"Този парламент няма нужда да произнася присъди. Политическата система не бива да бъде прибежище на хора, криещи се от правосъдието", каза Иванов.

Вчера, след произнасянето на съда за ареста на Борисов, Атанасова произнесе ликуваща декларация от парламентарната трибуна, последвана от още няколко тържествуващи изказвания от депутати от ГЕРБ. В декларацията си Атанасова попита дали сега управляващите ще закрият и Софийския районен съд.

"Ние го отворихме в някакъв смисъл. Ликвидирайки специализираното правосъдие, ние казахме - всички казуси трябва да се решават в конвенционалния съд, не в онзи политически съд. Най-лесното беше да го прихванем за политическа употреба", отговори й Иванов.

И изтъкна, че сред следващите важни стъпки е реформа в КПКОНПИ. Иванов каза, че отново ще потърси контакт с ГЕРБ, за да заработи комисията за промени в Конституцията, за да бъде реформирана прокуратурата.

"Алтернативата на изборите е абсолютно непоносима. Рискът да предизвикаме избори, които да бъдат спечелени от Путин, е нещо, което никой не може да си позволи.

Да продължим по линия на правосъдната реформа. Да нормализираме политическия живот", призова Иванов.

На това Атанасова отговори, че Иванов изведнъж е разбрал, че политическите партии съществуват и не са мафия или мутри. Тя поиска извинение от "Демократична България", заради това че допреди няколко месеца дори не са искали да говорят с ГЕРБ.

"Дойде ли моментът, в който да осъзнаете, че в тази зала има една парламентарна група, с която е наложително да говорите?

Тази тема за конституцията не е запазена марка на вашата коалиция, тя е надпартийна. Трябва да е води спокоен дебат, да се търси консенсус", каза Атанасова.

Тя припомни, че когато ГЕРБ е управлявала, също имало кризи, но никой не е помагал на партията.

"Или поне да се мълчи.

"Ребята, давайте жить дружно". Когато видяхте, че от коалицията нищо не излиза, се сетихте, че има други партии в този парламент", каза Атанасова.

И поиска "Демократична България" да се отрече от всичко, което е заявявала в продължение на години.